Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Demersuri in vederea reabilitarii Palatului Banffy – Muzeul de Arta din Cluj-Napoca

Muzeul de Arta Cluj-Napoca, institutie publica de cultura care functioneaza in subordinea Consiliului Judetean Cluj anunta finalizarea procedurii de elaborare a caietului de sarcini vizand reabilitarea fatadelor imobilului Palatului Banffy din Piata Unirii, nr. 30.
„Aceasta etapa reprezinta un pas important in procesul de reabilitare, in perioada imediat urmatoare fiind prevazuta demararea procedurilor aferente etapei de achizitie a lucrarilor de executie. Alaturi de celelalte investitii notabile pe care le-am realizat pana acum, precum modernizarea spatiilor expozitionale sau infiintarea unui laborator de restaurare, reabilitarea exteriorului Palatului Banffy va contribui in mod sigur la cresterea atractivitatii acestui important depozitar de valori care cuprinde totodata si un colectiv valoros de cercetatori din domeniul artei”, a declarat Alin Tise.
In prezent, palatul este proprietate publica a judetului Cluj si se afla in administratia Muzeului de Arta Cluj-Napoca, fiind cel mai important edificiu baroc din municipiu si unul de referinta pentru arhitectura de secol XVIII din Romania, decoratia arhitecturala in piatra fiind completata cu o serie de sculpturi cu valoare artistica deosebita, realizate de Anton Schuchbauer.
Cladirea este inscrisa la prima categorie (A) in lista cladirilor de patrimoniu arhitectural si artistic national al Romaniei. Edificiul a fost ridicat in perioada 1774-1785, de catre arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca resedinta particulara a contelui Bánffy György (devenit mai tarziu guvernator al Transilvaniei). Ulterior, cladirii i-au fost date alte destinatii: resedinta de protocol, Cazinou National, cladire de apartamente si spatii comerciale, sediu de societati industriale. In anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf in curtea imobilului, iar in anul 1956, Comuna Urbana Cluj a dat palatul in folosinta Muzeului de Arta, infiintat in anul 1951.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Terapia a ajuns la afaceri de 147 mil. euro

Articolul următor

Suedezii de la Autoliv transferă în România 6 milioane de euro pentru divizia sa de Electronics

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share