Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Operatorii de co-working, ȋn topul celor mai mari chiriaşi noi

Operatorii de spaţii de co-working au ȋnchiriat ȋn prima jumătate a acestui an spaţii de birouri de aproape 20.000 de metri pătraţi in clădiri existente sau aflate ȋn dezvoltare ȋn Bucureşti, avȃnd o pondere de 13,4% ȋn volumul total de tranzacţii, estimat la aproximativ 150.000 de metri pătraţi, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.
Cei mai activi ocupanţi au fost, şi ȋn prima jumătate a acestui an, firmele din sectorul Tehnologiei şi Telecomunicaţiilor, cu o pondere de aproape 31% din totalul tranzacţiilor, pe următoarea poziţie situȃndu-se companiile active ȋn sectorul energetic – Petrol şi Gaze, cu o cotă de piaţă de 13,5%. Pe poziţia a treia s-au situat operatorii de spaţii de co-working, ȋn condiţiile ȋn care trei companii noi – Mindspace, Spaces şi Rent-a-desk – au decis ȋn prima jumătate a anului să ȋşi extindă activitatea ȋn Bucureşti.
Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Tendinţa de pe pieţele vestice, ȋn care operatorii de spaţii de co-working au ȋnceput să acapareze o cotă din ce ȋn ce mai mare din activitatea tranzacţională, a ȋnceput cu adevărat să se manifeste şi ȋn piaţa birourilor din Bucureşti. Anul trecut, 21% din spaţiile ȋnchiriate pe piaţa birourilor din Londra au fost preluate de operatori de spaţii de co-working. În prima jumătate a acestui an, 13,4% din birourile ȋnchiriate ȋn Bucureşti au destinaţie spaţii de co-working. Miza acestor firme o reprezintă atat liber profestioniştii şi start-up-urile, cȃt şi companiile care pot şi doresc să le ofere angajaţilor posibilitatea de a lucra dintr-un alt birou, situat mai aproape de casa, pentru a reduce din timpul petrecut ȋn trafic. În condiţiile ȋn care traficul din Bucureşti continuă să fie un factor major de disconfort, iar presiunea pe atragerea şi menţinerea forţei de muncă este ridicată, companiile găsesc soluţii pentru a-şi menţine angajaţii eficienţi şi fericiţi.”
Aproximativ 40% din volumul de tranzacţii a fost concentrat ȋn zona de Vest, o activitate semnificativă de ȋnchiriere fiind consemnată şi ȋn zonele Centru (19,6%) şi Centru Nord (14,4%). Rata de neocupare a spaţiilor s-a menţinut sub nivelul de 8%, zonele de birouri cu cele mai puţine spaţii disponibile fiind Centru – Nord – 3%, CBD (Central Business District) – 4,3% şi Vest – 4,5%.
În ceea ce priveşte livrările, ȋn prima jumătate a anului a fost finalizată o singură clădire de birouri, şi anume al doilea imobil din cadrul proiectului Globalworth Campus, alte opt proiecte cu o suprafaţă ȋnchiriabilă de peste 150.000 de metri pătraţi urmȃnd sa fie date ȋn folosinţă pȃnă la finalul anului. Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, 70% din spaţiile clădirilor care urmează să fie livrate ȋn cea de-a doua jumătate a anului sunt deja ȋnchiriate.
Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari firme de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală, activȃnd ȋn toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de birouri al companiei a ȋnchiriat ȋn ultimele 18 luni spaţii cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 100.000 de metri pătraţi ȋn clădiri de birouri din Bucureşti şi din ţară.
Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield ȋn Romȃnia, deţinut şi operat independent.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea: Obiectivul de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, în licitație; contract de aproape 10 mil. lei

Articolul următor

UBB, 14 specializări în limba germană și 72 în maghiară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share