Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Recolta Clujului, transferată la Bruxelles. Un târg cu vânzări de 600 de tone

La ediţia din acest an a Zilelor Recoltei, eveniment organizat de Primăria Cluj-Napoca, Asociația Produs de Cluj și Consiliul Județean Cluj, au participat 200 de expozanţi, producători de legume, fructe, lactate, uleiuri, dulceţuri şi conserve. Li s-au alăturat artizanii clujeni, care au oferit cunoscătorilor costume populare, bijuterii lucrate manual, obiecte din lemn şi lavandă. Inaugurarea a fost făcută la cel mai înalt nivel posibil: cu șeful agriculturii europene, Phil Hogan, și cu cel al agriculturii românești, Petre Daea. Cu această ocazie, clujenii au convenit cu oficialii europeni ca bunătățile care se fac aici să fie promovate și la Parlamentul European din Bruxelles, de Anul Centenarului.

“De patru ani am început cu producția de cartofi bio, de doi ani facem vânzare efectivă. Anul acesta se pare că va fi unul bun. Este mai complicat în cazul nostru, e muncă multă și nu folosim chimicale pentru combaterea dăunătorilor, gândacul de Colorado îl luăm cu mâna de pe cartofi. Noi cultivăm în total 50 ha cu diverse cereale și legume, însă cultură bio de cartofi avem doar pe 4 ha.
Sperăm la o producție de 20 de tone anul acesta, iar prețul nu este cu mult mai mare față de cartoful obișnuit. Livrările le facem în piețe, la târguri, iar la București în sistem “cutia țăranului”. Pe partea de zootehnie creștem vaci de carne Angus, tot în sistem bio, pe care le livrăm mai mult în străinătate. Producția ni se preia de către o firmă din Sibiu și apoi e livrată în Elveția; în România încă nu există o cerere consistentă”, explică Maria Nagy, producătoare din Petreștii de Jos.
“Agricultorii din România nu au asemenea subvenții precum cei din vestul Europei, lucrul acestea vor trebui reglate. Cu toate acestea, programul de finanțare a cultivării roșiilor, inițiat de ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost cel mai mare ajutor pentru noi”, le-a mărturisit oficialilor prezenți Cornel Tritean, legumicultor din Ceanu Mare.

Produsele locale ajung în Dubai și Shanghai

Procesatorii de ulei presat la rece din comuna Luna au făcut următorul pas, cel către piața internațională, atrăgând de partea lor un personaj cu greutate în promovarea tradițiilor românești: Prințul Charles. “Din această toamnă scoatem primul ulei bio, cel de in, la care lucrăm din 2016, cu care vom participa la festivalul de slow food Terra Madre, din Italia. Ne numărăm printre cei cinci producători din România selectați de Fundația Prințul de Wales pentru această acțiune, în urma unui sondaj aplicat pe 70 de produse, identificate în peste 200 de ferme. Vom fi acolo alături de produse precum pălinca de Bădăcin sau preparatele din porc de Bazna, mierea sau brânza produse în Ardeal.
De asemenea, am fost incluși într-un program cu finanțare elvețiană, prin care 15 producători participă la târguri de produse bio la Dubai, Shanghai, Germania. Producția de ulei bio de in este complicată pentru că în țară sunt puține culturi de acest fel, iar noi nu producem industrial. Avem nevoie de cantități mai mici, deci prețul de achiziție este unul consistent pentru că nu putem negocia foarte mult. De obicei aducem materia primă din Sălaj, Maramureș, Botoșani. Dacă în străinătate este cerut mai mult uleiul de in și de cânepă, în țară vindem mai ales de floarea soarelui. Mai producem de nucă, de dovleac, cu diferite condimente”, relatează întreprinzătoarea Felicia Tulai, de la Luna Solai.

Model replicat la scară națională, în Anul Centenarului

“Am ajuns la ediția a șasea a Zilelor Recoltei care este și cea mai mare, cu peste 200 de producători. Anul acesta a fost unul capricios, cu mult soare, dar legumelor și fructelor le-a plăcut, mulți producători ne-au spus că nu au avut niciodată atâtea fructe. Prețurile sunt pe măsura calității acestor produse. Aici, la Sala Sporturilor, nu este doar clasicul târg cu vânzare, avem și ateliere tematice, de țesut, de împletit, există și partea artistică, de recitaluri de muzică și dansuri populare.
În perioada 5-7 octombrie organizăm o manifestare la nivel național, tot aici, unde expun 115 de producători din toată țara, din fiecare regiune istorică; sunt 3-4 producători din fiecare județ, cu ocazia Anului Centenarului, sub denumirea „Clujul unește România”. Vom avea expoziții similare, împreună cu alți producători naționali, pentru comunitatea română din Madrid, dar și la Vatican. Anul viitor am programat o participare la Summit-ul Miniștrilor Agriculturii de la Berlin”, explică Ramona Moldovan, directorul Asociației Produs de Cluj (APC).

Vânzări imense în trei zile

Cea de-a șasea ediție a târgului a însemnat 600 de tone de fructe și legume vândute, 18 ore de spectacole folclorice, dar și zeci de mii de vizitatori, după cum au contabilizat reprezentanții Consiliului Județean. “Ne-am implicat total pentru a da clujenilor un eveniment de ţinută, un loc în care să aibă ocazia de a-şi face proviziile pentru iarnă, dar şi unul în care familiile sau grupurile de prieteni să se relaxeze. Zeci de producători, meşteri populari, artişti şi ansambluri folclorice au colaborat pentru a face din sărbătoarea recoltei la Cluj-Napoca un eveniment memorabil. Succesul manifestărilor dedicate comunităţilor locale este strâns legat de colaborarea dintre autorităţile administraţiei publice locale, motiv care situează Clujul pe un loc fruntaş”, a declarat Alin Tişe, preşedintele forului județean.

Uriașul comisar, răpus de daruri

Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a fost impresionat atât de dimensiunea târgului de la Cluj, cât și de calitatea produselor. După ce a renunțat la sacou, Hogan a poposit la mai multe standuri. A fost servit cu pâine pe vatră, sirop de zmeură, brânză de burduf cu busuioc, ceapă și mărar, zacuscă, vișinată, a gustat din palanețele cu varză și din uleiurile de Luna. A dat pe gât, pe nerăsuflate, un pahar de pălincă și a savurat altul de must din struguri roșii zdrobiți sub teasc. La final a primit o sticluţă cu ţuică din piersici, prinsă cu un şnur tricolor, iar din partea organizatorilor, o cutie din lemn cu o sticluţă de ulei, o punguţă cu lavandă şi un borcan cu miere.

Campanie de promovare a produselor românești

Europarlamentarul Daniel Buda a avut un stand în cadrul campaniei pe care a declanșat-o acum cinci ani, “Mănânci produse româneşti, mănânci sănătos!”, unde vizitatorii au fost serviți cu mere verzi. Inițiativa a fost lansată în piețele din cele șase județe ale Regiunii Nord-Vest și încurajează cetățenii să consume produse româneşti. “În calitate de europarlamentar şi membru al comisiei de agricultură din Parlamentul European, doresc să încurajez cetăţenii să consume produsele româneşti, atrăgând atenţia că prin stimularea consumului de fructe şi legume româneşti sprijinim astfel producătorii autohtoni să se dezvolte, iar pe de altă parte să redescoperim gustul autentic al fructelor şi legumelor care constituie o adevărată oază de sănătate”, a motivat europarlamentarul clujean.

Bunătățile locale ajung în “capitala” Europei

“În urma întâlnirii cu Phil Hogan, Petre Daea, europarlamentarii Daniel Buda și Maria Gabriela Zoană, pregătim un eveniment cu produse ale Clusterului AgroTransilvania (ATC) la Parlamentul European, în cadrul Anului Centenarului”, a anunțat Felix Arion, director executiv al clusterului clujean. Pentru a cunoaște realitățile domeniului agricol din zona Clujului, delegația europeană a vizitat mai multe obiective de interes din județ, iar în urma vizitei s-a concretizat evenimentul de la Bruxelles. La dezbateri, ATC a fost reprezentat de Cooperativa Agricolă Someș Arieș, Cosm-Fan Carmangerie, Fabrica de Brânzeturi Transilvania, Agro Cosm Fan, Global Distribution Group. Membrii ATC au inițiat teme de dialog pentru delegația europeană, vizând aspecte concrete privind modul în care produsele agroalimentare europene pot fi promovate în afara granițelor UE.

Primarul, mesagerul producătorilor

Producătorii participanți la Zilele Recoltei de la Cluj-Napoca au donat 600 kg de legume și fructe pentru centrele destinate persoanelor fără adăpost din municipiu de pe străzile Dragoș-Vodă și Oașului, precum și Casei de Tip Familial Căsuța Bucuriei, unde locuiesc copii orfani aflați în grija statului. “Mulțumim încă o dată producătorilor pentru sprijinul acordat și în acest an celor care au nevoie de solidaritatea noastră. Am participat cu plăcere la această acțiune și subliniez din nou: dacă puteți face un bine, să îl faceți!”, a îndemnat primarul Emil Boc.

de Călin POENARU

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Obiectiv de absorbție de peste 1,2 miliarde euro din PNDR 2020

Articolul următor

Undă verde pentru „Autostrada Unirii”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share