Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

„Mintea” roboțelului Zora, care va sprijini bolnavii de Alzheimer și demență, proiectat de cercetători români la UTCN

„Mintea” unui roboțel care va ajuta persoanele bolnave de Alzheimer și alte forme de demență să ducă o viață mai bună este proiectată în România, la Cluj, unde un grup de oameni de știință derulează proiectul ReMIND, finanțat cu 100.000 de euro de la Uniunea Europeană și 100.000 de euro de la Guvernul României, scrie presshub.ro.

Softul și arhitectura sistemului concepute la Cluj vor fi integrate într-un roboțel de dimensiunile unui bebeluș, care va avea grijă, la domiciliu, de persoanele în vârstă afectate de demență.

Potrivit sursei citate, roboțelul va fi un însoțitor permanent al unei persoane care suferă de demență și, atunci când medicul curant crede de cuviință, îi va livra acestuia pe tabletă, pe televizorul inteligent sau pe smartphone, fotografii cu el sau cu cei dragi în momente fericite, sau piese muzicale cu încărcătură emoțională puternică pentru bolnav. În subsidiar, va fi dezvoltată și o platformă socială, prin care, folosind robotul, suferinzii să poată lua legătura cu familia sau cu persoane care se confruntă cu aceleași probleme. „Un fel de Facebook, cu circuit mai restrâns, care va putea fi accesat prin intermediul unei tablete sau unui smatphone, conectate la robot”, a declarat pentru publicația citată Ionuț Anghel, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, directorul pe plan local al ReMIND.

Prin monitorizările făcute de Zora, se va facilita, totodată, tratamentul la domiciliu al suferinzilor de demență, scutindu-se astfel costurile legate de internarea lor în centre specializate. Scopul final, se arată în descrierea oficială a proiectului, este de a consolida starea suferinzilor, pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și a trăi, pe cât e posibil, independent.

Potrivit estimărilor oficiale, se așteaptă ca la un an după finalizarea proiectului, deci în 2022, acesta să fie pe piață.

Un Zora este așteptat la Cluj pentru primele teste în primăvara anului viitor.

Foto: Aldebaran Robotics

Related posts

Dentotal își mută centrul de distribuție la ELI PARK 1

Papuc Irina

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu”: 100.000 pasageri cu Wizz, pe ruta Cluj – București

Stefana Muresan

După 10 ani ca CEO al P3, Ian Worboys se implică în proiecte antreprenoriale

Ionut Oprea

Leave a Comment