Alba Reportaj Ultimele stiri

Exemplu de succes: Blaj – au fost atrași investitori și s-a dezvoltat, după ce șomajul ajunsese la 25%

Milioane de români au migrat, imediat după Revoluţie, din oraşele mici către cele mai importante centre economice din ţară, Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi. Alţii au făcut pasul cel mare şi au plecat direct peste hotare. Sunt însă și oraşe care au reuşit să atragă investitori, atât din ţară cât şi din străinătate. În timp, efectele s-au simţit și zonele respective s-au dezvoltat, iar oamenii şi-au dat seama că pot avea un viitor mai bun acasă, nu neapărat la sute de kilometri depărtare. Un astfel de exemplu de succes este Blajul.

În 2004, Blajul avea un șomaj de peste 25%. Treptat însă, companiile străine şi firmele româneşti, au început să investească în zonă. Au apărut astfel mii de locuri de muncă, iar în prezent, rata şomajului în oraş nu depăşeşte 4 procente, potrivit digi24.ro.

Gheorghe Rotar, primarul orașului Blaj: A fost o piatră de încercare pentru Blaj și un reper pentru dezvoltarea pe termen mediu a acestei comunități.

Apoi, Blajul a reuşit să dea marea lovitură. Dintr-un oraş subdezvoltat, a devenit un exemplu de succes, odată cu sosirea în judeţul Alba a unui mare investitor german. Numai prin plata taxelor şi impozitelor, firma acoperă 65% din bugetul local.

Gheorghe Rotar, primarul orașului Blaj: Ei au ridicat foarte mult ștacheta.

La nivel mondial, grupul german deţine filiale și companii regionale în mai mult de 60 de țări. La Blaj, a investit în trei unități de producție.

Dirk Arnold, director tehnic companie: Forța de muncă calificată pe care am găsit-o aici a fost unul dintre motivele pentru care am ales orașul. A fost un mediu propice, cu angajați buni, aici în Blaj.

Pentru a încheia înțelegerea cu compania germană, administrația locală a trebuit să facă şi ea o serie de investiții. A asigurat infrastructura necesară, a extins canalizarea orașului, a asigurat o stație de epurare nouă, forță de muncă și spațiu pentru dezvoltare.

Alexander Firsching, director comercial companie: Prima investiție se ridica la 10 milioane de euro și aveam pe atunci doar un număr mic de angajați, aproximativ 200 de persoane. A fost un început modest, dar între timp lucrurile s-au schimbat.

Peste 3.000 de oameni lucrează acum la filiala companiei germane din Blaj. Pentru mulți a fost șansa unei recalificări spre o carieră de succes.

Maria Boubuțan, angajat: M-am angajat ca și operator. După un an, după ce m-am angajat am participat la un concurs de șef de linie, după ce am luat acest post, am participat la un training intensiv, în Germania.

Autoritățile din Blaj se gândesc serios la învățământul profesional în limba germană, care ar putea servi ca viitoare pepinieră pentru piața forței de muncă, iar o parte din bugetul local merge către investiții și reparații. Pe lângă gigantul german, în oraş funcţionează însă şi firme româneşti. Una dintre ele se recunoscută în toată lumea pentru mierea pe care o produce.

Alina Mateș, director marketing: Exportăm în 15 țări ale lumii. 50% din cifra noastră de afaceri este dată din exporturi, iar restul de 50% este dat de piața internă. Cel mai mare client al nostru este o firmă din Japonia.

Compania are o vechime de 26 de ani pe piața românească, iar activitatea este extinsă şi spre producţia de cosmetice, în care ingredientul principal este tot mierea.

Related posts

Specialiști din firme, chemați să predea la Universitatea Babeș-Bolyai

Nora Dumitrescu

Turdenii de la ASA Cons ridică un centru spa în Zalău

Nora Dumitrescu

CBRE păstrează administrarea clădirii Campus 6.1 deținută de CA Immo

Ligia Voro

Cel mai mare complex rezidențial din Timișoara, City of Mara, infuzie de peste 10 mil lei

Stefana Muresan

Bursa de la București a închis ședința de joi în creștere ușoară pe majoritatea indicilor

Papuc Irina

Cel mai mare procesator de carne din lume cumpără firmele Elit și Vericom din Alba, aparținând omului de afaceri Dorin Mateiu

Stefana Muresan

„Ghidul celor mai bune practici privind comunicarea în relația cu investitorii” by BVB

Ligia Voro

Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade SRL, câștigătoarea contractului pentru prima autostradă din Moldova

redactia

Piața muncii la Cluj: vor să ajungă IT-iști pornind de la zero

Nora Dumitrescu

CJ Sibiu: Un producător chinez de jucării, interesat să deschidă o fabrică în Europa

redactia

Maramureșul a cedat un teren pentru locuințe de serviciu în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Ionuț Țața va conduce clusterele IT din România

Nora Dumitrescu

Ford a deschis primul centru CRAF din Europa, la Craiova

redactia

Șase localități din Transilvania și Banat vor avea legături cu autostrăzile A1 și A3. Lucrările, planificate pentru 2021

Ion Surdu

Fabrica Sortilemn își suspendă activitatea temporar

Nora Dumitrescu

Început în forță pe Autostrada Târgu-Mureș – Ungheni

Nora Dumitrescu

Patru orașe din Transilvania și Banat, pe lista viitoarelor metrouri

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Primele băi sărate din Sovata

Transilvania Business

Ministerul Turismului va susţine şase investiţii în Bistriţa-Năsăud

Stefana Muresan

Cum arată investiția de 2 milioane de euro a Simonei Halep în Poiana Brașov

redactia

Transportatorii vor reducerea TVA la 5% la transporturi și creșterea diurnei

Traian Dan

Care sunt cele mai asigurate județe din Transilvania la dezastre naturale

Nora Dumitrescu

Fiscul virtual, sfidat de primăriile din Sălaj

Nora Dumitrescu

ACAROM: Uzina Dacia de la Mioveni, creştere a producţiei de 6,8%, depăşind 330.000 vehicule

redactia

Leave a Comment