Cultural

Cluj: Istoricii au discutat despre oportunitatea folosirii denumirii de ”unire mică”

Oportunitatea folosirii denumirii de ‘unire mică’ pentru a defini Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 precum şi alte aspecte mai puţin cunoscute de public legate de alegerea, acum 160 de ani, a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti au fost discutate, miercuri, de cercetători în istorie din Cluj.

Discuţia a fost prilejuită de curatorii expoziţiei ‘Românii spre Marea Unire’, deschisă în preajma Centenarului la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

Istoricul Ioan Bolovan a explicat cu această ocazie că unirea de la 1859 s-a realizat în condiţiile în care elitele şi liderii politici de la Bucureşti şi Iaşi şi-au asumat un mare risc, dar au câştigat. Acesta a mai explicat că ziua de 24 ianuarie 1859 este importantă pentru că a fost un moment în care s-au coagulat, deopotrivă, energiile elitelor şi ale mulţimii.

“Fără prezenţa, în zilele anterioare zilei de 24 ianuarie, pe Dealul Mitropoliei, a câtorva zeci de mii de bucureşteni mobilizaţi, fireşte de intelectuali, dar şi fără un consens al elitei politice, nu ar fi fost realizabilă unirea, poate impropriu spus Unirea Mică, Unirea de la 1859. (…) În 1859 ca şi în anii următori, elitele româneşti au fost responsabile, au riscat şi au câştigat. Au riscat pentru că au încercat să profite de o prevedere a Convenţiei de la Paris pe care marile puteri au elaborat-o în 1858, un fel de constituţie a Principatelor Române, care prevedea, fireşte, o unire incompletă, cu doi domni, cu două capitale, cu două guverne. Dar un lucru a fost important, că elitele au riscat ştiind că marile puteri nu vor putea să ajungă la un consens şi să intervină militar pe teritoriul principatelor, aşa cum au făcut-o sute de ani, fără acordul tuturor. Ori acordul acesta al tuturor celor şapte puteri era greu de obţinut şi într-adevăr liderii politici şi de la Bucureşti şi de la Iaşi au riscat şi au câştigat”, a explicat prorectorul Universităţii Babeş- Bolyai, istoricul Ioan Bolovan, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au discutat astfel diferite aspecte legate de unirea de la 1858, respectiv felul în care acest eveniment se reflectă în corespondenţa intelectualilor vremii, dar şi a oamenilor simpli din Ardeal, precum şi despre modul în care ar trebui lărgite cercetările, iar apoi comunicate către public.

“Acest eveniment îl marcăm printr-o masă rotundă în care cercetători şi specialişti în domeniu vor încerca să aducă în atenţia publicului câteva aspecte mai deosebite legate de unirea din 1959. Sunt cele legate de terminologia istorică, cum folosim termenul de Mică Unire, de Unirea Principatelor sau cum vedem alegerea lui Cuza, de ce Cuza şi nu altcineva. Sunt multe subiecte şi teme care pot fi dezbătute” a spus şi Horaţiu Bodale, curatorul expoziţiei ‘Românii spre Marea Unire’, potrivit sursei citate.

O sală din cadrul expoziţiei este dedicată acestui moment important din istoria României, aici fiind expuse, printre diferite documente şi fotografii, şi urnele de vot folosite acum 160 de ani.

La masa rotundă organizată de MNIT au participat istorici de la Institutul de Istorie ‘George Bariţiu’ al Academiei Române, de la Arhivele Naţionale ale României – Filiala Cluj şi de la UBB.

Related posts

O Medalie a Centenarului va ajunge la 100 de personalități printre care Trump, Merkel, Macron

Stefana Muresan

Zilele Universității Transilvania din Brașov

Stefana Muresan

Benoît Bavouset, final de mandat în fruntea Institutului Francez din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Au fost selectate proiectele ce vor primi finantare nerambursabila de la Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Peste 9 mil. lei, fonduri europene, pentru reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş

Stefana Muresan

Sub zodia incandescentă a artelor ceramicii

Transilvania Business

Enel România, nouă ediție a programului educațional PlayEnergy

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Municipality of Blaj – continuity of evolution, from historical importance to economic power

Transilvania Business

WE LOVE RETRO – Cel mai așteptat festival de muzică retro din România, în această sâmbătă la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Câmpia Turzii: Școala ”Avram Iancu”, beneficiara unui proiect al Club Rotary Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Cele mai mari cercetări din istoria arheologiei sătmărene: Așezări din epoca bronzului, pe traseul viitoarei șosele de centură

Stefana Muresan

CJ | Repere clujene cu şi despre I.D.Sîrbu

Organizatorii celui mai mare festival de teatru din țară au amânat punerea în vânzare a biletelor

Ion Surdu

Manual de educaţie financiară pentru întreaga familie, lansat la Brașov

Stefana Muresan

Terapie prin artă în șase spitale clujene

Ligia Voro

Lucrările de construire a Monumentului Unirii și pentru refacerea parcului din Cetate, investiție de 18 mil lei, încep în aprilie

Stefana Muresan

Căutăm investitor de 300 milioane de euro în centrul Clujului!

Nora Dumitrescu

Lansare de carte: Jurnalul «Amurgului iubirii» de Aurel Codoban

Stefana Muresan

Halele firmelor francofone din Cluj, spațiu de lucru pentru artiștii UAD

redactia

Școala Doctorală a UMF Tîrgu Mureș, În topul celor mai bune școli doctorale din România

Stefana Muresan

Centenar 2018. Iuliu Maniu – Întoarcerea acasă

redactia

CRUCEA, DE LA COMUNITATE LA COMUNIUNE. 100 DE CRUCI LA 100 DE ANI

redactia

Recital extraordinar VOCI PENTRU EUROPA, în Turneul laureaților Concursului Internațional de Canto ”Georges Enesco” Paris – Luni, 13 mai 2019

Stefana Muresan

150 de tineri experimentează educație prin aventură în România

Ligia Voro

Leave a Comment