Bihor Turism Ultimele stiri

Şteiul, inclus în Ruta Culturală ATRIUM, a oraşelor europene cu arhitectură de tip totalitarist

Iniţiată în oraşul italian Forli, locul de naştere a dictatorului fascist Benito Mussolini, aşa-numita rută ATRIUM, adică reţeaua culturală a oraşelor europene cu arhitectură de tip totalitarist, s-a îmbogăţit cu încă o localitate din România, pe lângă capitala Bucureşti, Iaşi ori Făgăraş: oraşul bihorean Ştei.

“De curând am primit de la Forli, din Italia, unde este sediul Rutei Cultural Europene ATRIUM, vestea că oraşul nostru a fost acceptat pentru înscrierea în această asociaţie a oraşelor cu arhitectură de tip totalitarist. Turismul în Ştei şi în întreaga zonă va fi un motor de dezvoltare (…). Această rută ne dă posibilitatea de crea o vizibilitate europeană foarte bună oraşului nostru şi de a promova acest patrimoniu arhitectural de tip totalitarist sovietic”, a anunţat pe Facebook edilul din Ştei, Iulian Balaj, căruia i-a aparţinut şi iniţiativa aderării la ATRIUM, pentru a transforma handicapul urbanistic în avantaj prin exploatarea sa turistică, scrie ebihoreanul.ro.

Oraşul Ştei, fostă aşezare rurală, a fost dezvoltat în primele decenii de comunism românesc, ca urmare a exploatării de uraniu din apropiere, de la Băiţa, aici fiind adus un numeros personal militar şi tehnic sovietic, care şi-a pus amprenta pe termen lung asupra aspectului ubanistic. Încă de atunci, toate străzile sunt paralele şi perpendiculare între ele, iar clădiri precum Casa de Cultură şi vechiul sediu al Primăriei sunt croite în acelaşi stil stalinist ca numeroase clădiri din Uniunea Sovietică.

“Sunt convins că alături de celelalte proiecte – amenajarea lacului şi a ştrandului, reabilitarea urbanistică a oraşului vechi şi posibil chiar şi a centrului balnear – să facă din Ştei, încet, dar sigur, o staţiune turistică”, consideră primarul din Ştei, Iulian Balaj, potrivit sursei citate.

ATRIUM încearcă să exploateze o nişă până acum ignorată, în ideea că nicio perioadă a trecutului, fie ea şi negativă, nu poate fi ştearsă cu buretele din istorie, iar valorificarea lor poate aduce chiar beneficii.

Related posts

Restaurantul Hotelului Privo din Târgu Mureş, cel mai bun din Europa

Stefana Muresan

Electrica, licență pentru furnizarea de gaze naturale în următoarele săptămâni

Stefana Muresan

Un argeşean a dat lovitura cu o cultură de cartofi mov

redactia

Leave a Comment