Sondaj IRES: Românii și banii lor. Precepții, comportamente și proiecții financiare

Tags:

 

Sunt principalele concluzii ale sondajului ROMÂNII ȘI BANII LOR. Precepții, comportamente și proiecții financiare, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, la începutul acestui an, pentru Sinteza, Revista de cultură și gândire strategică, numărul 59, ianuarie-februarie 2019.

Lipsa banilor asociată lipsei de predictibilitate  generală, alături de starea de sănătate și nivelul de trai sau de lipsa locurilor de muncă, sunt menționate, în mod constant, în sondajele de opinie publică, în topul principalelor îngrijorări ale românilor. Fenomenul nu este nou, este o constantă a ultimilor 10 ani, iar variațiile de poziționare a lipsei banilor în acest top este legat de contextul în care este măsurată starea populației și elementele care îl influențează. Studiul  a fost realizat la început de an, după sărbătorile de iarnă, într-o perioadă în care discuțiile pe teme financiare din spațiul public au fost destul de intense în contextul măsurilor fiscale anunțate de Guvern la finele lui 2018.

 

BANII CARE ADUC LINIȘTEA

Un venit lunar personal de până în 2000 de lei este considerat suficient de către o treime dintre români pentru a se putea considera liniștiți din punct de vedere financiar.

 

SUTA DE MII DE EURO

Deși, din perspectiva valorii și a raportării la noțiunea de bogăție, suma de 100.000 de euro este una modestă, totuși este semnificativă din perspectiva celor mai mulți dintre România, iar acest aspect este sesizabil din întrebuințarea pe care ar da-o acestei sume. Destinațiile principale ale acestei sume de bani sunt concentrate pe zona familială: o cincime dintre români i-ar da familiei, în timp ce altă cincime ar achiziționa o locuință sau un teren.

CONSUM DE SERVICII FINANCIARE

Proporția celor care au economii în bănci este scăzută: 14% au un cont de economii.

Deși statisticile oficiale spun că puțin peste 10% din populația adultă beneficiază de o asigurare de viață (conform ASF), potrivi respondenților în mai bine de un sfert dintre familiile din România există o astfel de asigurare.

Aproape un sfert dintre români susțin că au o asigurare facultativă de pensie.

ROMÂNII ȘI BĂNCILE

Relația românilor cu băncile rămâne una conservatoare.

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu declară că nu au nicio relație cu vreo bancă din România.

Pe acest fond, încrederea în bănci este scăzută. Însă respondenții care folosesc servicii bancare le evaluează în termeni pozitivi.

Pentru plățile la comercianți doar 35% dintre români folosesc cardul și / aplicațiile mobile, în timp ce pentru a cumpăra online procentul este și mai scăzut – 22%, alternativa în acest caz este de a plăti, în numerar, la livrare.

 

COMPORTAMENT DE CONSUM 2019 VS. 2018

AUTOTURISMUL – este pe primul loc în topul achizițiilor importante personale în 2018 și rămâne la fel și în 2019.

LOCUINȚA se poziționează în centrul achizițiilor familiale în 2018, dar și pentru 2019.

 

ECONOMIILE ROMÂNILOR = BANI PENTRU ZILE NEGRE

Comportamentul de economisire este unul destul de redus, dacă ne referim la întreg eșantionul. Este direct proporțional cu educația respondenților și invers proporțional cu vârsta, datele arătând că exist o tendință crescută de economisire în rândul tinerilor între 18 și 35 de ani.

 

Studiul poate fi consultat integral aici

Exit mobile version