Locuri din România cu efect terapeutic. Cel mai pur aer de pe planetă, în țară

Categorii: Turism

Specialistii au numit 7 locuri din Romania cu efect terapeutic, adica acele locuri in care aerul este bogat in ioni negativi, nu exista poluare si este multa verdeata. Mai mult, incanta turistii cu peisaje frumoase, iar unele dintre destinatiile prezentate ofera chiar si cele mai interesante evenimente culturale din tara.

Breaza

La o distanta de ora si jumatate de Bucuresti exista o oaza de oxigen, un loc in care verdeata bogata lasa un aer respirabil locuitorilor sai. Breaza este cunoscuta, mai degraba, ca statiune balneo-climaterica, inca din anul 1928. Desigur, aerul nu ar fi atat de curat fara ozon si ioni negativi din belsug, asta chiar daca localitatea este asezata la 450 de metri altitudine.

Salina Slanic

Un alt loc ce apare in studiile specialistilor este Salina Slanic, aproape si ea de capitala, la aproximativ 100 de kilometri. Ce o face speciala printre celelalte saline este faptul ca Salina Slanic Prahova este cea mai mare din Europa (2,9 milioane metri cubi de sare excavata) ca dimensiune si are cel mai pur aer de pe planeta. Incaperile subterane sunt uriase, ajungand si pana la 60 de metri inaltime, iar accesul in salina se face cu ajutorul unor microbuze.

Salina Slanic. Sursa foto: cotidianul.ro

14 incaperi, ce insumeaza 80.000 de metri patrati de aer curat, au efect terapeutic pentru cei cu probleme respiratorii. Aici temperatura nu depaseste 13 grade Celsiu, iar umiditatea atinge nivelul de 60%.  Turistii care ajung aici sunt impresionati de un asa loc, care pune la dispozitia lor si o baza de tratament, un loc de joaca pentru copii, si o cafenea. Poate cea mai interesanta camera a Salinei Slanic este Sala Genezei, unde au fost sculptate in sare busturile lui Burebista, Decebal si Traian.

Poiana Marului

Poiana Marului este considerat locul cu cel mai pur aer din Banat. Aici ozonul atinge cote maxime, asta datorita padurilor bogate, unde nici soarele nu poate patrunde. Acest sat se afla la o altitudine de peste 500 de metri, in Muntii Tarcu si, conform legendelor, aici ar sta ingropat tatal lui Decebal, Scorilo. Potrivit unor studii efectuate de francezi, in Poiana Marului aerul are ioni negativi, asta de 10 ori mai mult decat la Cascada Niagara.

Sursa foto: activitateafara.ro

Baile Tusnad

,,Mica Elvetie”, asa cum este numita statiunea Baile Tusnad, este atestata documentar in anul 1842 si tot din acest an, localnicii incep sa afle de proprietatile curative ale apelor. Nu doar apele sunt pure in partea aceasta a tarii, ci si namolul sau baile uscate carbogazoase de la mofete. Afectiunile cardiovasculare, tulburarile endocrine, ale sistemului nervos isi gasesc ameliorare in aceasta statiune. Acest loc ce merita descoperit se afla in Muntii Carpati, intr-un peisaj idilic, intre Muntii Harghita, Lacul Ciucas si depresiunea Ciucului.

Baile Tusnad. Mica Elvetie a Romaniei cu ape miraculoase. Sursa foto: desprespa.ro

Perla Ardealului este, oficial, cel mai mic oras din tara si are putin peste 1.600 de locuitori.

Botosani

Intre dealurile vaii Siretului si cele ale Campiei Moldovei, ferit de vanturile aspre, a fost ridicat orasul Botosani. Orasul este, potrivit Uniunii Europene, singurul din Romania care ofera locuitorilor sai suprafata optima de spatiu verde.

Sursa: ideipentruvacanta.ro

 

Exit mobile version