Auto Industrie Ultimele stiri

România a depăşit Ungaria şi Polonia la producţia de automobile în 2018

România a urcat pe locul opt în topul ţărilor producătoare de auto­turisme la nivelul UE de­pă­şind Un­ga­ria şi Polonia, po­trivit datelor Asociaţiei Con­struc­torilor Europeni de Au­to­mobile (ACEA). Saltul vine în condiţiile în care Ford a produs în premieră peste 140.000 de SUV-uri EcoSport la Craiova, de trei ori mai multe maşini decât în 2017 când în producţie era B-Max, iar Duster a adus la Mioveni o creştere de 7%.

 

Potrivit timpul.md, în 2018 au fost asamblate în cele două uzine auto din România aproape 477.000 de maşini, în creştere cu 31% faţă de 2017. Aceasta este cea mai mare creştere din ultimii zece ani înregistrată de producţia locală.

Este pentru prima dată când România atin­ge această performanţă. Anterior, Româ­nia a mai urcat pe locul al optulea, dar numai pen­tru prima jumătate din 2013 – primul an întreg de producţie pentru Ford B-Max la acea vreme, însă spre finalul anului a co­bo­rât pe locul opt, după ce Belgia accele­ra­se pro­duc­ţia la acea vreme.

Gabriel Sicoe, pre­şe­dintele Aso­cia­ţi­ei Con­struc­torilor de Au­to­mobile din România (ACAROM) spune că în ciuda scăderii din Polonia şi Ungaria, di­na­mica industriei de autotu­ris­me din ţările Europei Centrale şi de Est va fi crescătoare în următorii ani, iar lideri de „pluton“ vor rămâne Cehia şi Slovacia.

„În 2021 România va ajunge la 650.000 – 670.000 de maşini produse anual, datorită creşterii capacităţii de producţie la Dacia şi pe creşterea cadenţei de la Ford odată cu intrarea în producţie a celui de-al doilea model. Chiar şi cu un al treilea constructor, producţia nu va fi influenţată în următorii 2-3 ani“, a declarat Gabriel Sicoe.

El spune că în ceea ce priveşte Polonia producţia va rămâne până în 2021 la un nivel similar cu cel din prezent, cu fluctuaţii re­duse la cele patru uzine de asamblare. Pe de altă parte, Polonia produce multe vehicule co­merciale şi componente. În România singurele comerciale produse sunt versiunile modificate ale lui Duster şi camioanele Roman. În ceea ce priveşte Ungaria, preşedintele ACAROM spune că „producţia la uzinele Daimler şi Grupului Volkswagen va creşte notabil, în timp ce producţia Suzuki va rămâne aproxi­mativ aceeaşi, conform datelor PwC. Producţia din Ungaria o va depăşi probabil încă din 2019 pe cea a României, iar decalajul va creşte în următorii ani. În 2021 producţia maghiară va ajunge la 800.000 de autoturisme“.

 

Related posts

USAMV Cluj-Napoca și-a completat patrimoniul cu o plantație viticolă de 65 ha în județul Sibiu: educație antreprenorială pentru un viitor punct turistic

Ion Surdu

16 staţii de încărcare a vehiculelor electrice la Oradea

Traian Dan

Arhitecții din România dezbat viitorul noilor cartiere la Cluj

Nora Dumitrescu

Se redeschide mineritul. Vizate – Remin Baia Mare, Cupru Min, Moldomin şi Băiţa

Stefana Muresan

O firmă din China, pe punctul să achiziționeze 80.000 de tone de concentrat de cupru de la Roşia Poieni

Stefana Muresan

TAGRO made by IRUM, lansat oficial și la INDAGRA 2018

redactia

Baia Sprie și-a instalat Wi-Fi gratuit în oraș

Nora Dumitrescu

Compania de leasing operaţional a BRD se extinde la Cluj, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Rezultate Black Friday: record pentru eMag și PayU

Ion Surdu

Alstom va moderniza lotul 2 din tronsonul Sighișoara-Brașov cu 70 de milioane de euro

Ion Surdu

În 10 mai la Cugir si Sebes – “Noaptea Lungă a Industriei” la Star Transmission şi Star Assembly

Stefana Muresan

Fan Courier va avea hub regional la Cluj

Nora Dumitrescu

Carbochim, nou Consiliu de Administraţie prin metoda votului cumulativ

Stefana Muresan

Principalele investiții anunțate pentru 2019. De la fabrica de aliaje pentru avioane Airbus și Boeing la realizarea unei unități pentru producerea de componente pentru sistemul de suspensii auto

redactia

Comisia Europeană a anunțat câștigătorul titlului de Capitală Europeană a Inovării. Cluj-Napoca, în top 6

Ion Surdu

S-a deschis cel mai modern spital de cardiologie din Ardeal. Spitalul Monza-Ares Cluj Napoca, investiție de 7 mil. euro

Stefana Muresan

Fabrica de încălțăminte Clujana a depășit faza insolvenței

Nora Dumitrescu

Fan Courier a cumpărat 6 ha de teren la Cluj pentru un centru regional de 5 milioane de euro

redactia

Studio Moderna se mută în parcul de afaceri Sema Office

Ionut Oprea

Baia Mare a câștigat o finanțare europeană de 70 milioane €

Nora Dumitrescu

Cum arată primul autobuz electric al Zalăului

Nora Dumitrescu

Investiții de peste 10 milioane de euro, prin Regio-POR, în județul Hunedoara. Se înființează Muzeul Civilizației Dacice la Orăștie

Nicolae Pop

Vânzările Continental AG, la 40,5 miliarde de euro

Stefana Muresan

Brașov: 15 start-up-uri din domeniile Energie și Smart City au învățat cum să atragă investiții pentru a-și dezvolta afacerile. Primarul, în juriu

Papuc Irina

Leave a Comment