Doi studenți de la UTCN au creat aplicația care ajută părinții să depisteze problemele de vedere ale copiilor

Doi studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca au dezvoltat un joc al cărui scop este acela de a-i ajuta pe părinţi să afle dacă cel mic ar putea avea probleme cu vederea

Cum funcționează jocul? Copilul trebuie să urmărească traseul unei maşini. Cu ajutorul camerei unui dispozitiv precum telefonul mobil sau o tabletă aplicaţia urmăreşte pupila copilului şi, folosind parametri care sunt stabiliţi la nivel internaţional prin cercetări deja făcute, se poate verifica dacă timpul său de răspuns este bun sau dacă a urmărit bine traiectoria. Aplicaţia ar putea trimite astfel o notificare părintelui, informează libertatea.ro.

„Am discutat şi cu un medic oftalmolog, care ne-a spus că, până la opt ani, copiii au o perioadă de dezvoltare a muşchilor de la ochi şi cu o astfel de aplicaţie şi-ar putea da seama dacă ambii ochi focusează cum trebuie. Asta ne dorim să facem cu această aplicaţie, să transmită mesajul că ar fi nevoie de o vizită la medic”, a spus Andrei Prodeschi.

Aplicația are la bază tehnologia Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) şi presupune ca persoanele majore să aibă posibilitatea a a-şi stimula senzori la nivelul cortexul orbitofrontal lateral, utilizând de asemenea, telefonul mobil. Astfel, stimuli care acţionează la fel precum cafeaua, ar putea fi înlocuiţi de un câmp magnetic controlat de o aplicaţie, având funcţia de a selecta nivelul de cantitate dorită.

Exit mobile version