Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ferrero Rocher caută producători de alune în vestul țării

Furnizorii de alune din Timiș, dar și potențialii cultivatori  și cumpărători s-au întâlnit la Timișoara, joi 28 martie, cu reprezentanții celui mai mare importator și distribuitor de alune – compania italiană Ferrero Recher.

“Am vrut să îi punem la un loc pe toți cei interesați de cultura alunului. La eveniment au fost prezente multe firme care au în dezvoltare proiecte cu livezi de aluni”, a spus Alin Dobre, din cadrul Facultății de Horticultură, inițiatorul evenimentului, potrivit Ziua de Vest.

Livadă de 1.000 de ha la Dudeștii Vechi

Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom Dudeștii Vechi, care are un program de cultivare a alunilor pe 1.000 ha, a explicat de ce a mizat pe acest tip de cultură.

“Agricultura modernă trebuie diversificată, nu trebuie fixată numai pe culturile mari intensive. Trebuie să ne specializăm și pe altceva. Mereu trebuie ceva nou, pentru progres și dezvoltarea fermei. Cultivarea alunului în Timiș este în plină expansiune, iar alunele sunt foarte căutate de către producătorii de ciocolată și de panificație și nu  numai de ei. La nivel european alunele de consum au o mare căutare. De aceea noi am decis să cultivăm alunul pe 1.000 de ha. Problema este că o livadă are nevoie de 5 -6 ani până să producă. Noi vom face și stocare și construim și un siloz mare, dar și o fabrică de procesare. În total vom crea locuri de muncă pentru 50 de angajați în acest proiect important”, a spus Stoppa, potrivit sursei citate.

Pentru pregătire terenului arat, scarificat etc. costul standard este de 840 de euro pe ha. Dacă se dorește o plantație nouă peste cea veche costul pentru defrișare este de 760 de euro pe ha. Pentru irigație este nevoie de 3.500 euro pe ha.

Cel mai mare producător de alune din lume este Turcia.

În Timiș sunt în desfășurare 30 de proiecte ale potențialilor cultivatori, iar pe rod sunt 800 de ha de aluni, în zona Lugoj –Bara. În total vor fi 1.800 de ha, după ce vor fi implementate proiectele actuale.

Total
55
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autostradă până la graniţa cu Ungaria, până la final de an

Articolul următor

UBB, cea mai căutată la Târgul Universităţilor de la Brașov

Citește și:
Citeste mai mult

Becleanul va avea centură de 18 milioane de euro

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), Guvernul României, Consiliul Județean (CJ) Bistrița-Năsăud au parafat contractul de proiectare și execuție…
Citeste mai mult

VGP enters the Budapest market

VGP, a pan-European provider of high-quality logistics and semi-industrial real estate, enters the Budapest market by purchasing a…
Citeste mai mult

Clujul și-a făcut fond de inovare

Clusterul de Educație C-Edu, Fundația Botnar și Primăria Cluj-Napoca au operaționalizat Fondul de Inovare și Experiment (FIX) Cluj…
Zi de Zi știri economice:
Total
55
Share