Marți dimineața a fost amplasată cu ajutorul unei macarale structura de lemn a turnului principal al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Piața Unirii, potrivit oradea.ro, site-ul Primăriei Municipiului Oradea.
Ridicarea cu macaraua și fixarea structurii de lemn au decurs fără probleme. Cu o greutate de 7 tone și o înălțime de 7,5 m, structura de lemn montată azi are forma unui trunchi de con cu un diametru de 3,5 m în partea de sus și cu un diametru de 8 m în partea de jos, fiind construită din lemn lamelar încleiat, de molid.
Urmează ca la sfârșitul acestei săptămâni să fie adusă pe șantierul din fața Palatului Episcopal și partea superioară a turlei, respectiv partea superioară a structurii de lemn montată azi.
“Această parte superioară este tot o structură de lemn, care după ce va fi adusă în șantier va fi îmbrăcată cu ornamente din cupru, după care în cca 3-4 săptămâni va fi ridicată cu macaraua deasupra structurii de lemn fixate azi. Lucrările vor continua cu montarea deasupra structurii de lemn a unei folii de aerisire dintr-un material special care are în structura sa niște fibre din inserție metalică. Această folie are rolul de a menține o distanță între structura de lemn și solzii din tablă de cupru, tocmai pentru a asigura o aerisire corespunzătoare. După fizarea foliei de aerisire, solzii de cupru vor fi montați bucată cu bucată”, ne-a declarat ing. Alex Ienciu de la firma Trameco.
Urmează ca întreaga lucrare de refacere a Palatului Episcopal, al cărui acoperiș a ars în vara anului trecut, în urma unui incendiu devastator, să fie finalizată în cursul lunii septembrie. Constructorul lucrează în prezent la realizarea învelitorii din țiglă și a ornamentelor de cupru, termenul estimat pentru realizarea în întregime a învelitorii din țiglă fiind mijlocul lunii iulie.
Valoarea lucrărilor actuale este de 7.960.000 lei, fără TVA, în care este inclusă și proiectarea.
Într-o ultimă etapă, se va realiza reabilitarea interioară și refuncționalizarea efectivă a clădirii conform planurilor inițiale, reabilitarea totală a Palatului urmând să se finalizeze în termen de cel mult trei ani.
Prin încheierea unui contract de parteneriat între Municipiul Oradea și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, Episcopia a pus la dispoziția municipalității imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) și construcțiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.