Antreprenori București Ultimele stiri

Așteptările companiilor germane sunt tot mai reduse, conform sondajului AHK

Și în acest an, AHK România a realizat un sondaj în rândul companiilor cu capital german din România din care reiese situația economică, dar și condițiile-cadru economice, calitatea condițiilor investiționale, cât și așteptările companiilor.

 

Rezultatele arată că așteptările companiilor germane în ce privește situația economică actuală și viitoare sunt tot mai mici, în ciuda creșterii economice de circa 4% anul trecut. Această tendință negativă se manifestă încă din 2017 și plasează România pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est (ECE) în această privință.

Marea majoritate a celor chestionați apreciază negativ situația și evoluția branșei în care activează și privesc foarte îngrijorați către viitor. În ce privește așteptările, rezultatele sunt pentru prima dată din 2009 încoace negative (19% mai bine, 41% neschimbate, 40% mai rău).

 

„Pe lângă lipsa personalului calificat și a slăbiciunilor în ce privește infrastructura, modificările dese și abrupte ale legislației pun companiile în fața unor mari provocări”, a subliniat Sebastian Metz, director general AHK Romania. Companiile germane din România sunt deosebit de nemulțumite în ce privește disponibilitatea personalului calificat (69%) și măsurile pentru combaterea corupției (78%), dar și modernizarea structurilor administrative (65%) și infrastructura rutieră (76% nemulțumiți și foarte nemulțumiți), unde România este pe ultimul loc în regiune. „Reprezentanții companiilor se tem de asemenea de o scădere a investițiilor publice în domenii precum infrastructura, educația și sănătatea datorită creșterilor semnificative ale cheltuielilor de consum, cum ar fi creșterile salariale din sectorul public și creșterea pensiilor”, a mai spus Metz.

S-a deteriorat semnificativ și percepția legată de predictibilitatea politicilor economice (89% nemulțumiți și foarte nemulțumiți), combaterea corupției și a criminalității, dar și de stabilitatea politică și socială, criterii unde România se clasează anul acesta pe ultimul loc în regiune.

Pe acest fond trebuie privită evaluarea situației actuale și viitoare a companiei, dar și estimările privind cifra de afaceri, exporturile, numărul de angajați și investițiile. Companiile chestionate estimează situația proprie ca fiind mai rea față de anul trecut și își scad așteptările semnificativ. Astfel, spre exemplu numărul celor care vor să angajeze personal a scăzut de la 52% în 2018 la 34%, iar față de 5% în 2018 anul acesta sunt 18% cei care spun că vor reduce numărul de angajați. Și în ce privește intențiile de investiții numărul celor care vor să reducă investițiile a crescut de la 15% la 26%. Este interesant și faptul că numeroase companii se așteaptă la un regres al activității de export.

Întreaga regiune ECE, inclusiv România, are rezultate bune în ce privește criteriile referitoare la costurile cu forța de muncă, productivitatea angajaților și flexibilitatea legislației muncii. Un alt factor politico-economic, cu care atât în România cât și în întreaga regiune companiile sunt mulțumite, este apartenența la Uniunea Europeană (87% sunt mulțumiți și foarte mulțumiți).

În chestionarul din acest an companiile au fost întrebate și în legătură cu ieșirea Marii Britanii din UE. Rezultatele arată că majoritatea companiilor nu văd în Brexit un potențial foarte mare de risc pentru propria afacere. Astfel, 50% din companiile chestionate sunt de părere că ieșirea Marii Britanii din UE nu va afecta semnificativ propriul business.

Rezultatele detaliate pot fi consultate mai jos:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2019/09/Grafiken-komplett-2019-RO.pdf” title=”__Grafiken komplett 2019 RO”]

Related posts

Agenţia de marketing Loopaa intră în familia Cluj IT Cluster

Stefana Muresan

Aparat inovativ de monitorizare a calității aerului din clădiri, lansat pe piață de UBB

redactia

Diriginții de șantier: avem potențialul imens de a prelua românii dați afară

Nora Dumitrescu

Microsoft announces a $1 billion digital transformation plan for Poland, including access to local cloud services with first datacenter region

Ionut Oprea

Studii geotehnice pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Măștile “made in Romania” au intrat în rețelele Lidl și Carrefour

Nora Dumitrescu

Compania Unifarm, un business de succes dublat de activitate cu caracter social-sanitar

Stefana Muresan

Autostrada feroviară spre Ungaria își repornește lucrările

Nora Dumitrescu

Consumatorii de energie vor afla totul despre aceasta online printr-o platformă

Traian Dan

CJ Cluj: Cetatea medievală Bologa va intra într-un amplu proces de reabilitare

Stefana Muresan

Lotul 4 al Autostrăzii Sebeş – Turda a fost recepţionat, urmează lotul 3

Stefana Muresan

Sibiul, destinație culinară recomandată pentru 2019 de National Geographic Traveller

redactia

170.200 de femei din Regiunea Centru beneficiare ale unui proiect privind prevenția cancerului de col uterin

Ligia Voro

Reportaj Autostrada Sibiu-Pitești. Optimism pe șantierul Sibiu-Boița: „Stadiul fizic al lucrărilor, aproape dublu față de estimarea inițială”

Ion Surdu

UVT, pe podiumul național în clasamentele RUR Reputation Ranking și RUR Academic Ranking

redactia

USAMV Cluj, în premieră în Round University Ranking

Nora Dumitrescu

Producătorul de avioane IAR Braşov, profit de 20 mil. lei în T3

redactia

Afacerile Adeplast s-au majorat cu 20% anul trecut

Stefana Muresan

Gala Best of Business: Consiliul Județean Alba premiază cei mai valoroşi promotori ai economiei judeţului

redactia

Astra Arad se luptă cu turcii de la Durmazlar pentru a livra 100 de tramvaie moderne Capitalei, contract de 180 mil. euro

Stefana Muresan

Academia IMPACT, program complex de transFORMARE pentru profesori

Ligia Voro

Cereri de finanţare în valoare de 116 mil. lei pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole

redactia

Concurs de soluții de arhitectură pentru amenajarea standului național al Marii Britanii la târgul de carte Bookfest

redactia

Evoluția pieței pensiilor private în primul semestru al anului 2019

Ligia Voro

Leave a Comment