Antreprenori București Ultimele stiri

Așteptările companiilor germane sunt tot mai reduse, conform sondajului AHK

Și în acest an, AHK România a realizat un sondaj în rândul companiilor cu capital german din România din care reiese situația economică, dar și condițiile-cadru economice, calitatea condițiilor investiționale, cât și așteptările companiilor.

 

Rezultatele arată că așteptările companiilor germane în ce privește situația economică actuală și viitoare sunt tot mai mici, în ciuda creșterii economice de circa 4% anul trecut. Această tendință negativă se manifestă încă din 2017 și plasează România pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est (ECE) în această privință.

Marea majoritate a celor chestionați apreciază negativ situația și evoluția branșei în care activează și privesc foarte îngrijorați către viitor. În ce privește așteptările, rezultatele sunt pentru prima dată din 2009 încoace negative (19% mai bine, 41% neschimbate, 40% mai rău).

 

„Pe lângă lipsa personalului calificat și a slăbiciunilor în ce privește infrastructura, modificările dese și abrupte ale legislației pun companiile în fața unor mari provocări”, a subliniat Sebastian Metz, director general AHK Romania. Companiile germane din România sunt deosebit de nemulțumite în ce privește disponibilitatea personalului calificat (69%) și măsurile pentru combaterea corupției (78%), dar și modernizarea structurilor administrative (65%) și infrastructura rutieră (76% nemulțumiți și foarte nemulțumiți), unde România este pe ultimul loc în regiune. „Reprezentanții companiilor se tem de asemenea de o scădere a investițiilor publice în domenii precum infrastructura, educația și sănătatea datorită creșterilor semnificative ale cheltuielilor de consum, cum ar fi creșterile salariale din sectorul public și creșterea pensiilor”, a mai spus Metz.

S-a deteriorat semnificativ și percepția legată de predictibilitatea politicilor economice (89% nemulțumiți și foarte nemulțumiți), combaterea corupției și a criminalității, dar și de stabilitatea politică și socială, criterii unde România se clasează anul acesta pe ultimul loc în regiune.

Pe acest fond trebuie privită evaluarea situației actuale și viitoare a companiei, dar și estimările privind cifra de afaceri, exporturile, numărul de angajați și investițiile. Companiile chestionate estimează situația proprie ca fiind mai rea față de anul trecut și își scad așteptările semnificativ. Astfel, spre exemplu numărul celor care vor să angajeze personal a scăzut de la 52% în 2018 la 34%, iar față de 5% în 2018 anul acesta sunt 18% cei care spun că vor reduce numărul de angajați. Și în ce privește intențiile de investiții numărul celor care vor să reducă investițiile a crescut de la 15% la 26%. Este interesant și faptul că numeroase companii se așteaptă la un regres al activității de export.

Întreaga regiune ECE, inclusiv România, are rezultate bune în ce privește criteriile referitoare la costurile cu forța de muncă, productivitatea angajaților și flexibilitatea legislației muncii. Un alt factor politico-economic, cu care atât în România cât și în întreaga regiune companiile sunt mulțumite, este apartenența la Uniunea Europeană (87% sunt mulțumiți și foarte mulțumiți).

În chestionarul din acest an companiile au fost întrebate și în legătură cu ieșirea Marii Britanii din UE. Rezultatele arată că majoritatea companiilor nu văd în Brexit un potențial foarte mare de risc pentru propria afacere. Astfel, 50% din companiile chestionate sunt de părere că ieșirea Marii Britanii din UE nu va afecta semnificativ propriul business.

Rezultatele detaliate pot fi consultate mai jos:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2019/09/Grafiken-komplett-2019-RO.pdf” title=”__Grafiken komplett 2019 RO”]

Related posts

Clujul va avea parc fotovoltaic-eolian de 2,7 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Autostrada Sebeș -Turda, gata în 2020

Nora Dumitrescu

CONAF: Aproximativ 270.000 de firme din București – Ilfov ar putea beneficia de fonduri europene

Ionel Albu

Tarom şi-a majorat cu 1,4% cota de piaţă în România și a consemnat un record de pasageri pentru ultimii 10 ani

redactia

Draxlmaier, cel mai mare angajator din Satu Mare, și-a reluat activitatea

Traian Dan

Conferința internațională “Soluții prefabricate din beton”

Ionut Oprea

Mai multe publicații locale îi cer lui Ludovic Orban declararea presei drept domeniu de interes strategic și câteva măsuri de sprijin

Nicolae Pop

Doar o comunitate de afaceri puternică poate crea unitate

Ionut Oprea

Alba Iulia, primul oraș din România premiat de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere

Stefana Muresan

Povestea primei pensiuni care a accesat fonduri europene din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Bonusuri pentru orădenii care își plătesc taxele și impozitele online

Traian Dan

D-Link lansează camera termică DCS-9500T pentru măsurarea temperaturii

Papuc Irina

Finanţare nerambursabilă: 25.000 lei de la stat pentru panouri solare

Stefana Muresan

CTP o numește pe Andreea Odovîncă în funcția de Director Financiar pentru România

Stefana Muresan

DWNT: Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord – O reţea pentru investitorii vorbitori de limba germană în Transilvania de Nord

redactia

A fost inaugurat cel de-al doilea pasaj rutier la nivel de cale ferată din Timișoara, investiție de peste 6 mil. euro

Stefana Muresan

Fond de premiere de 60.000 euro pentru programul Bursele ANIS 2019. Încă 4 zile de înscriere

Ligia Voro

Proiect european de 11 mil. lei pentru reabilitarea străzilor din Băile Tuşnad, Harghita

redactia

CNAIR înființează o nouă direcție regională

Ligia Voro

Marquardt donează peste 22.000 de euro pentru Spitalul Județean Sibiu

Ion Surdu

Emil Boc vrea organizarea unui mare turneu WTA la Cluj , cu sprijinul mediului de afaceri

Stefana Muresan

Consorțiul Universitaria și BCR, primul think tank universitar pentru leadership şi politici publice

Stefana Muresan

2,2 milioane de euro pentru modernizarea spitalului orășenesc din Abrud

Ligia Voro

Se reiau cursele TAROM pe ruta Tîrgu Mureș – București!

redactia

Leave a Comment