Alba Fonduri Europene Ultimele stiri

Investiții ultramoderne la Aiud: vor fi procurate 16 autobuze electrice

Transportul ecologic ajunge nu numai în orașele mari. Administrația municipiului Aiud din județul Alba a semnat la sediul ADR Centru un contract de finanțare pentru un proiect care prevede dezvoltarea transportului ecologic în localitate. Alături de primarul Oana Badea semnătura și-a pus-o și Simion Crețu, directorul general al ADR Centru.

Autobuzele vor fi achiziționate printr-un proiect REGIO, care prevede reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, pe baza planurilor de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală este de peste 10 milioane de euro și prevede achiziția a 16 autobuze electrice, crearea unui depou ultramodern pentru vehicule urbane, modernizarea a 28 de stații pentru călători, achiziționarea a 50 de biciclete pentru „bike sharing”, reabilitarea unor străzi, inclusiv crearea de spații pietonale și construirea de noi piste de biciclete în oraș.

Finanțarea pentru acest proiect este acordată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv pe Prioritatea de Investiții care urmărește promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare.

Obiectivul general al proiectului este de a crește mobilitatea urbană, astfel încât să se bazeze pe utilizarea transportului public auto de călători, îmbunătățit și nepoluant, care să ducă la reducerea numărului de deplasări cu autoturismele proprietate personală. Aceste aspecte sunt cuprinse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru UAT municipiul Aiud, care își propune să dezvolte și să modernizeze infrastructura necesară pentru un serviciu de transport public auto de călători durabil, atractiv și eficient.

„Acest final de an este unul foarte propice pentru locuitorii din Aiud. Avem investiții importante în infrastructura rutieră, avem atrase recent fonduri europene pentru servicii sociale sau de sănătate, dar și pentru investiții în parcuri și spații verzi. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este documentul programatic prin care ne-am propus schimbarea mentalității de transport a cetățenilor. Bineînțeles că, neavând alternative, oamenii se deplasează cu autoturisme personale, care poluează. De asemenea, prin amenajarea traseelor pentru biciclete și noile spații pentru pietoni, dorim să reducem semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și volumul de gaze poluante, pentru creșterea calității vieții”, a declarat Oana Badea, primarul municipiului Aiud.

Din cele peste 10 milioane de euro, 8,85 milioane euro sunt fonduri nerambursabile, adică 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul provenind din contribuția beneficiarului. Data limită estimată pentru finalizarea proiectului este ultima zi a anului 2021.

„Prin intermediul acestui proiect municipiul Aiud este printre primele orașe din regiunea noastră care va investi în reabilitarea sistemului de transport public, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, dar mai avem încă multe cereri de finanțare în procesare și încă aproape 46 milioane euro fonduri nerambursabile ar putea fi atrase pentru îmbunătățirea mobilității cetățenilor, bunurilor și serviciilor, concomitent cu reducerea emisiilor poluante”, a declarat și Simion Crețu, director general ADR Centru.

De optimizarea transportului public urban din municipiul Aiud vor beneficiar locuitorii orașului și ai localităților apropiate, adică mai mult de 30.000 de persoane.

Related posts

NTT DATA Romania: Ce se întâmplă cu industria Automotive?

Ligia Voro

Schimbări în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internaţional Cluj

redactia

Adunările acționarilor Transgaz, fără cvorum

Ligia Voro

Prima generație de femei mecanic de locomotivă, formată și angajată de Grup Feroviar Român

Stefana Muresan

Timișul, campion la vânzările de terenuri agricole. Agro Nevada Tim a cumpărat terenuri de milioane de euro

Stefana Muresan

Calea ferată Cluj-Oradea-Episcopia Bihor, electrificată cu bani de la UE

Traian Dan

FOTO-VIDEO: Tronsonul de autostradă Tîrgu Mureș-Iernut, aproape de recepție. Pe 4&5 mai e de lucru

redactia

P3: Radical and unexpected events test our adaptability

Ionut Oprea

Micii producători își fac loc pe internet. Ciolanul afumat de Cluj, livrat la București

Nora Dumitrescu

FOTO Sala polivalentă a Universității de Medicină din Târgu Mureș a fost transformată într-o unitate medicală pentru bolnavii Covid-19

Ion Surdu

Primăria Timișoara caută proiectant pentru maternitatea de 20 de milioane de euro

Stefana Muresan

UNSAR: Companiile de asigurări din România plătesc despăgubiri de 3 milioane de euro pe zi

Papuc Irina

Summit-ul din Sibiu va decide Strategia Uniunii Europene 2019-2024

Stefana Muresan

Absorbţie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene

redactia

Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest: contracte de finanțare semnate pentru 106 proiecte cu o valoare totală de peste 150 mil. euro, in acest an

Stefana Muresan

Administrația Bazinală de Ape (ABA) Crișuri asigură ape de calitate și prin voluntari

Traian Dan

Peste 50 milioane de euro investiţi în zona centrală a Aradului

Stefana Muresan

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL: “Cred că României îi lipsesc profesioniștii care să înțeleagă că aportul zonei private în sănătate este extrem de benefic”

Ligia Voro

Un startup clujean a creat un “acvariu” anticoronavirus

Nora Dumitrescu

Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență. Sunt eliberate exclusiv ONLINE și GRATUIT  

Ligia Voro

Baza sportivă Dinamo din Satu Mare redevine funcționabilă

Gruita Ienasoiu

COS România asigură peste 30% din vânzările de mobilier Steelcase în CEE

Ligia Voro

Două spitale vor fi modernizate cu aproape 10 milioane de lei de la Hidroelectrica

Papuc Irina

Sala Sporturilor din Câmpia Turzii va fi modernizată cu 5,4 milioane

Nora Dumitrescu

Leave a Comment