Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiții ultramoderne la Aiud: vor fi procurate 16 autobuze electrice

Transportul ecologic ajunge nu numai în orașele mari. Administrația municipiului Aiud din județul Alba a semnat la sediul ADR Centru un contract de finanțare pentru un proiect care prevede dezvoltarea transportului ecologic în localitate. Alături de primarul Oana Badea semnătura și-a pus-o și Simion Crețu, directorul general al ADR Centru.

Autobuzele vor fi achiziționate printr-un proiect REGIO, care prevede reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, pe baza planurilor de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală este de peste 10 milioane de euro și prevede achiziția a 16 autobuze electrice, crearea unui depou ultramodern pentru vehicule urbane, modernizarea a 28 de stații pentru călători, achiziționarea a 50 de biciclete pentru „bike sharing”, reabilitarea unor străzi, inclusiv crearea de spații pietonale și construirea de noi piste de biciclete în oraș.

Finanțarea pentru acest proiect este acordată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv pe Prioritatea de Investiții care urmărește promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare.

Obiectivul general al proiectului este de a crește mobilitatea urbană, astfel încât să se bazeze pe utilizarea transportului public auto de călători, îmbunătățit și nepoluant, care să ducă la reducerea numărului de deplasări cu autoturismele proprietate personală. Aceste aspecte sunt cuprinse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru UAT municipiul Aiud, care își propune să dezvolte și să modernizeze infrastructura necesară pentru un serviciu de transport public auto de călători durabil, atractiv și eficient.

„Acest final de an este unul foarte propice pentru locuitorii din Aiud. Avem investiții importante în infrastructura rutieră, avem atrase recent fonduri europene pentru servicii sociale sau de sănătate, dar și pentru investiții în parcuri și spații verzi. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este documentul programatic prin care ne-am propus schimbarea mentalității de transport a cetățenilor. Bineînțeles că, neavând alternative, oamenii se deplasează cu autoturisme personale, care poluează. De asemenea, prin amenajarea traseelor pentru biciclete și noile spații pentru pietoni, dorim să reducem semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și volumul de gaze poluante, pentru creșterea calității vieții”, a declarat Oana Badea, primarul municipiului Aiud.

Din cele peste 10 milioane de euro, 8,85 milioane euro sunt fonduri nerambursabile, adică 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul provenind din contribuția beneficiarului. Data limită estimată pentru finalizarea proiectului este ultima zi a anului 2021.

„Prin intermediul acestui proiect municipiul Aiud este printre primele orașe din regiunea noastră care va investi în reabilitarea sistemului de transport public, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, dar mai avem încă multe cereri de finanțare în procesare și încă aproape 46 milioane euro fonduri nerambursabile ar putea fi atrase pentru îmbunătățirea mobilității cetățenilor, bunurilor și serviciilor, concomitent cu reducerea emisiilor poluante”, a declarat și Simion Crețu, director general ADR Centru.

De optimizarea transportului public urban din municipiul Aiud vor beneficiar locuitorii orașului și ai localităților apropiate, adică mai mult de 30.000 de persoane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Legea Uber a fost transmisă pentru promulgare, cu amendamentele deputaților

Articolul următor

AFM: 256 de dosare au fost aprobate pentru achiziţia a 475 de autovehicule prin Programul Rabla, destinat persoanelor juridice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share