Alba Fonduri Europene Ultimele stiri

Investiții ultramoderne la Aiud: vor fi procurate 16 autobuze electrice

Transportul ecologic ajunge nu numai în orașele mari. Administrația municipiului Aiud din județul Alba a semnat la sediul ADR Centru un contract de finanțare pentru un proiect care prevede dezvoltarea transportului ecologic în localitate. Alături de primarul Oana Badea semnătura și-a pus-o și Simion Crețu, directorul general al ADR Centru.

Autobuzele vor fi achiziționate printr-un proiect REGIO, care prevede reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, pe baza planurilor de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală este de peste 10 milioane de euro și prevede achiziția a 16 autobuze electrice, crearea unui depou ultramodern pentru vehicule urbane, modernizarea a 28 de stații pentru călători, achiziționarea a 50 de biciclete pentru „bike sharing”, reabilitarea unor străzi, inclusiv crearea de spații pietonale și construirea de noi piste de biciclete în oraș.

Finanțarea pentru acest proiect este acordată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv pe Prioritatea de Investiții care urmărește promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare.

Obiectivul general al proiectului este de a crește mobilitatea urbană, astfel încât să se bazeze pe utilizarea transportului public auto de călători, îmbunătățit și nepoluant, care să ducă la reducerea numărului de deplasări cu autoturismele proprietate personală. Aceste aspecte sunt cuprinse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru UAT municipiul Aiud, care își propune să dezvolte și să modernizeze infrastructura necesară pentru un serviciu de transport public auto de călători durabil, atractiv și eficient.

„Acest final de an este unul foarte propice pentru locuitorii din Aiud. Avem investiții importante în infrastructura rutieră, avem atrase recent fonduri europene pentru servicii sociale sau de sănătate, dar și pentru investiții în parcuri și spații verzi. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este documentul programatic prin care ne-am propus schimbarea mentalității de transport a cetățenilor. Bineînțeles că, neavând alternative, oamenii se deplasează cu autoturisme personale, care poluează. De asemenea, prin amenajarea traseelor pentru biciclete și noile spații pentru pietoni, dorim să reducem semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și volumul de gaze poluante, pentru creșterea calității vieții”, a declarat Oana Badea, primarul municipiului Aiud.

Din cele peste 10 milioane de euro, 8,85 milioane euro sunt fonduri nerambursabile, adică 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul provenind din contribuția beneficiarului. Data limită estimată pentru finalizarea proiectului este ultima zi a anului 2021.

„Prin intermediul acestui proiect municipiul Aiud este printre primele orașe din regiunea noastră care va investi în reabilitarea sistemului de transport public, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, dar mai avem încă multe cereri de finanțare în procesare și încă aproape 46 milioane euro fonduri nerambursabile ar putea fi atrase pentru îmbunătățirea mobilității cetățenilor, bunurilor și serviciilor, concomitent cu reducerea emisiilor poluante”, a declarat și Simion Crețu, director general ADR Centru.

De optimizarea transportului public urban din municipiul Aiud vor beneficiar locuitorii orașului și ai localităților apropiate, adică mai mult de 30.000 de persoane.

Related posts

Aproape 2 milioane de euro sprijin pentru producătorii din sectorul pomicol

Traian Dan

Avem declarată oficial stare de urgență în România. Ce prevede decretul semnat de președintele Klaus Iohannis

Papuc Irina

Inaugurare TRC Park Cluj, etapa I

Ionut Oprea

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare va demara joi la sediul Apaserv

Gruita Ienasoiu

Noi stații de încărcare pentru mașini electrice în Cluj Napoca

Stefana Muresan

Nivelul preturilor de consum in Romania raportate la media UE in anul 2019

Gruita Ienasoiu

Școala duală, peste universități, în Timișoara

redactia

Complex de recuperare dedicat copiilor cu dizabilități, la Oradea

Traian Dan

Sibiu – adding flavour to Europe

Stefana Muresan

Primul contract de mobilitate urbană în Regiunea 7 Centru, la Cugir

Ligia Voro

Puratos introduce eCommerce în industria de ingrediente pentru panificație

Ligia Voro

Hidroelectrica aduce lumină în Catedrala Mântuirii Neamului

Ligia Voro

Timișoara: Liceul destinat nevăzătorilor din toată țara, reabilitat cu fonduri europene

redactia

„Asociația Salvatorii de Cărți” din Oradea, oferă cărți gratuite pe timp de criză

Traian Dan

S-a semnat contractul pentru reabilitarea Castelului Corvinilor, 5 milioane euro din fonduri europene

redactia

Festivalul „D’ale porcului”, de Sfântul Andrei și de Ziua Naţională la Oradea

Traian Dan

Pandemia accelerează deciziile marilor orașe cu privire la limitarea traficului și extinderea spațiului pentru bicicliști și pietoni

Ionut Oprea

Colliers administrează Equilibrium, cel mai nou proiect de birouri dezvoltat de Skanska în București

Papuc Irina

Românca Daniela Rus a fost numită consilier pe știință și tehnologie la Casa Albă

Papuc Irina

Prelungire de mandate la Teraplast

Ligia Voro

Centrul de Genomică de la Cluj a început testările pentru coronavirus

Nora Dumitrescu

Cel mai mare muzeu în aer liber din România, în 2019: venituri de peste 27 de milioane de lei

Papuc Irina

Vizită la nivel înalt cu puternic impact economic

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii, la companiile care fac performanță în industria agro-alimentară din Satu Mare: „Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți”

Ion Surdu

Leave a Comment