Alba Fonduri Europene Ultimele stiri

Investiții ultramoderne la Aiud: vor fi procurate 16 autobuze electrice

Transportul ecologic ajunge nu numai în orașele mari. Administrația municipiului Aiud din județul Alba a semnat la sediul ADR Centru un contract de finanțare pentru un proiect care prevede dezvoltarea transportului ecologic în localitate. Alături de primarul Oana Badea semnătura și-a pus-o și Simion Crețu, directorul general al ADR Centru.

Autobuzele vor fi achiziționate printr-un proiect REGIO, care prevede reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, pe baza planurilor de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală este de peste 10 milioane de euro și prevede achiziția a 16 autobuze electrice, crearea unui depou ultramodern pentru vehicule urbane, modernizarea a 28 de stații pentru călători, achiziționarea a 50 de biciclete pentru „bike sharing”, reabilitarea unor străzi, inclusiv crearea de spații pietonale și construirea de noi piste de biciclete în oraș.

Finanțarea pentru acest proiect este acordată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv pe Prioritatea de Investiții care urmărește promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare.

Obiectivul general al proiectului este de a crește mobilitatea urbană, astfel încât să se bazeze pe utilizarea transportului public auto de călători, îmbunătățit și nepoluant, care să ducă la reducerea numărului de deplasări cu autoturismele proprietate personală. Aceste aspecte sunt cuprinse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru UAT municipiul Aiud, care își propune să dezvolte și să modernizeze infrastructura necesară pentru un serviciu de transport public auto de călători durabil, atractiv și eficient.

„Acest final de an este unul foarte propice pentru locuitorii din Aiud. Avem investiții importante în infrastructura rutieră, avem atrase recent fonduri europene pentru servicii sociale sau de sănătate, dar și pentru investiții în parcuri și spații verzi. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este documentul programatic prin care ne-am propus schimbarea mentalității de transport a cetățenilor. Bineînțeles că, neavând alternative, oamenii se deplasează cu autoturisme personale, care poluează. De asemenea, prin amenajarea traseelor pentru biciclete și noile spații pentru pietoni, dorim să reducem semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și volumul de gaze poluante, pentru creșterea calității vieții”, a declarat Oana Badea, primarul municipiului Aiud.

Din cele peste 10 milioane de euro, 8,85 milioane euro sunt fonduri nerambursabile, adică 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul provenind din contribuția beneficiarului. Data limită estimată pentru finalizarea proiectului este ultima zi a anului 2021.

„Prin intermediul acestui proiect municipiul Aiud este printre primele orașe din regiunea noastră care va investi în reabilitarea sistemului de transport public, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, dar mai avem încă multe cereri de finanțare în procesare și încă aproape 46 milioane euro fonduri nerambursabile ar putea fi atrase pentru îmbunătățirea mobilității cetățenilor, bunurilor și serviciilor, concomitent cu reducerea emisiilor poluante”, a declarat și Simion Crețu, director general ADR Centru.

De optimizarea transportului public urban din municipiul Aiud vor beneficiar locuitorii orașului și ai localităților apropiate, adică mai mult de 30.000 de persoane.

Related posts

Albalact a intrat cu laptele Zuzu pe piaţa produselor bio

redactia

Mobila de Sălaj vrea să spargă blocada Bruxelles – Washington. „Rușii ne consideră cei mai buni din lume”

Stefana Muresan

UVT, UBB și Academia Română, nominalizate la prestigioasele Scopus Awards România

Stefana Muresan

Autostrada Oradea – Lugoj și Lugoj – Calafat ar putea fi făcută de americani

Traian Dan

Fabrică de 12 milioane de euro: Grupul TeraPlast intră pe piața de ambalaje biodegradabile

Ion Surdu

Sondaj IRES: Românii și banii lor. Precepții, comportamente și proiecții financiare

redactia

Investitorii străini fac legea în Ardeal

Nora Dumitrescu

Un celebru arhitect din Cluj va superviza concursul pentru urbanismul Sibiului

Nora Dumitrescu

Traian Panait, desemnat Director General interimar al CNAB

redactia

Județul Sibiu, exemplu de bună practică pentru viitoarea capitală culturală europeană 2021

Papuc Irina

P3 Logistic Parks a încheiat tranzacții pentru 58.637 m2 în prima jumătate a anului 2020

Ionut Oprea

Cine sunt primii speakeri străini confirmați la Tomorrow@Work?

redactia

România a coborât pe locul 45 în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială

Papuc Irina

2 km din Transalpina, închiși în 10 și 11 august, pentru campionatul de drift

Ligia Voro

Șunca „Miro” din Reghin, un ingredient proaspăt pentru pizzerii

Ligia Voro

Au început lucrările la primele trasee de mountain bike din Masivul Postăvarul. „Iubitorii acestui sport vor avea la dispoziție 6 trasee cu diferite nivele de dificultate”

Papuc Irina

Business cu petale de trandafiri în Sălaj

Nora Dumitrescu

BVB: 'AAGES a trecut testul bursei cu un foarte mare succes'

Stefana Muresan

Au fost desemnați câștigătorii pentru construcția a încă 54,9 km ai Autostrăzii Transilvania!

Ligia Voro

Colliers va administra Business Garden Bucharest, dezvoltat de Vastint

Ligia Voro

Rondo Ganahl a achiziționat 60% din Transilvania Pack & Print

Ligia Voro

Corina Creţu: România, grad ridicat de reprezentare a femeilor în sectorul digital

redactia

Episcopia Romano-Catolică investește într-un spital în centrul municipiului Satu Mare

redactia

FOTO-VIDEO: Se lucrează la pasajul peste A3 și calea ferată, la nodul Iernut

Ligia Voro

Leave a Comment