Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România a coborât pe locul 45 în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială

România a coborât în 2019 pe locul 45, de pe 44, în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, fiind depăşită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Punctajul slab acumulat a fost afectat serviciile precare de apă și salubritate, dar și de sănătate și educație de bază. Sunt constatările studiului „Indicele de Progres Social 2019”, realizat de Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte.

România a coborât în 2019 pe locul 45, de pe 44, în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, fiind depăşită de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene în studiul Indicele de Progres Social 2019, realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte, care include 149 de state.

Domeniile în care România a obţinut cele mai slabe punctaje sunt serviciile de apă şi de salubritate, sănătatea şi bunăstarea şi accesul la educaţie de bază. De cealaltă parte, cel mai bun punctaj a fost acumulat în privința siguranţei personale, calitatea mediului, hrana şi îngrijirea medicală de bază, drepturile personale.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 149 de ţări, în baza analizei a trei dimensiuni principale: nevoilor de bază – şi anume hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală -, bunăstare – accesul la educaţie de bază, accesul la comunicaţii şi informaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului – şi oportunităţi – drepturile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată. În baza punctajului acordat, ţările din clasament sunt grupate în şase categorii, în mod descrescător.

„În ciuda unei creşteri economice stabile, printre cele mai mari din Europa, a creşterii puterii de cumpărare şi a scăderii şomajului la un minim istoric, România a înregistrat, în ultimul an, o uşoară scădere a indicelui privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială. Cu o serie de capitole la care înregistrăm punctaje modeste, cum ar fi sănătatea, accesul la educaţie de bază, apa şi salubritatea, devine evident şi din această perspectivă că, pentru a genera progres social, resursele publice trebuie dirijate spre investiţii care generează dezvoltare economică şi implicit creşterea nivelului de trai”, explică Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova, citat de Agerpres.

România se regăseşte, conform scorului înregistrat, în rândul ţărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Bulgaria şi Mauritius.

La nivel global, Norvegia se menţine pe primul loc, urmată de Danemarca şi Elveţia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Asfalt nou pe Drumul Bistriței, pe banii Europei

Articolul următor

Extinderea firmelor în Zona Industrială Vest Sibiu a determinat Primăria să investească în dezvoltarea infrastructurii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share