Digitalizarea şi informatizare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu vrea să pună accesntul pe informatizarea şi digitalizarea Fiscului, fiind de părere că acestea vor duce la creşterea gradului de colectare. În această direcţie, ANAF este beneficiarul proiectlui „Consolidarea capacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a susține inițiativele de modernizare” – cod SIPOCA 604. Valoarea totală eligibilă a proiectului este: 84,700,017.03 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European – 71,134,346.12 lei şi cofinanțarea eligibilă a beneficiarului – 13,565,670.91 lei.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă consolidarea capacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a susține inițiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizează procesele decizionale orientate către mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea unui fișier standard internațional de audit pentru toți operatorii economici.

Rezultate

În urma implementării proiectului sunt aşteptate rezultatele: Realizarea analizei activităților ANAF realizată, precum și însuşirea de bune practici în materie de administrare fiscală; Implementarea Fișierului Standard de Audit (SAF-T), ceea ce reprezită o structură standardizată a informațiilor relevante pentru controalele fiscale în vederea reducerii costului conformării pentru societăți; Propuneri de amendare a legislației primare și secundare privind obligația contribuabilului de a depune Fișierul Standard de Audit – formulate; Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților personalului din cadrul ANAF (nivel central și nivel local) prin derularea unor sesiuni de instruire specifice administrării fiscale.

Digitalizarea și aplicarea de standarde în colaborarea dintre administrația fiscală și contribuabili determină creșterea gradului de încredere reciprocă prin asigurarea unui nivel ridicat de transparență și predictibilitate. SAF-T va contribui la asigurarea echității în derularea activităților economice, precum și la îmbunătățirea conformării voluntare prin reducerea efortului ambelelor părți în ceea ce privește alocarea resurselor umane și materiale.

Exit mobile version