Proiectele majore ale Clujului: metroul, centura și trenul metropolitan

Municipiul Cluj-Napoca va avea un bugetul general de 1,68 miliarde de lei pentru 2020, cu 7,39% mai mare față de anul trecut. Proiectele majore de infrastructură a orașului vor fi centura metropolitană, metroul și trenul metropolitan.

“Prin proiectul de buget aprobat urmărim să consolidăm statutul Clujului de prim centru economic după București, fiind după capitală cel mai important contributor la bugetul public național. Acest proiect de buget consolidează statutul Clujului de oraș-magnet, în care calitatea vieții primează, un oraș de referință în centrul și estul Europei.

Vizăm consolidarea dimensiunii de oraș al inovării, fundamentat pe servicii de calitate, de natură financiar-bancară, medicală, acoperind totodată și alte dimensiuni, în care industria bazată pe inovare, cercetare și IT reprezintă un motor principal de dezvoltare. Economia cunoașterii – knowledge economy – reprezintă un instrument cheie prin care se creează slujbele viitorului și sunt susținute investiții.

Rămâne esențială în 2020 completarea veniturilor publice prin fonduri europene: la fiecare 1 leu plătit de clujeni prin taxe și impozite locale administrația locală reușește să aducă 2,5 lei din fonduri europene. Cluj-Napoca s-a încadrat fără echivoc în direcția unui oraș verde, în care dimensiunea nepoluantă este o prioritate cheie prin investițiile în transportul urban și măsurile de decongestionare a traficului, dar și prin dezvoltarea spațiilor verzi”, a arătat primarul Emil Boc.

Proiectul de buget aprobat constituie vizează realizarea și modernizarea a 120 ha de parcuri și spații verzi. Bugetul municipiului include investiții în educație – infrastructură, burse, facilități la transportul în comun, pe lângă alocarea pentru costul standard per elev (13 milioane lei), dar și în domeniul sănătății – de la modernizarea și dotarea în continuare a Spitalului Clujana la sprijin financiar pentru spitalele care nu sunt în subordinea primăriei.

Unde se duc banii clujenilor în 2020

Exit mobile version