Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Manifestul startup-urilor de la Cluj, promovat ca bună practică în Europa

La Cluj s-a lansat public primul manifest din România privind valorile și misiunea comună a startup-urilor. Tehnocrații europeni îl vor propune actorilor similari din alte țări ale Europei ca exemplu de bună practică.

“Viitorul ecosistemului de startup-uri din Cluj va fi unul mult mai bun dacă toți actorii comunică și își asumă contribuția la un set comun de obiective. Manifestul dorit de noi exprimă ceea ce  fiecare organizație poate contribui: să folosim resursele eficient, să ne sprijinim, să lucrăm sinergic și să ne mobilizăm pentru a valorifica toate oportunitățile ce ne apar în cale,” a explicat Mircea Vădan, membru al organizației Cluj Startups.

Noua comunitate, lansată la conferința StartupCity Cluj-Napoca, are misiunea de a susține creșterea sistemului de startup-uri local și inițiatorul procesului de coagulare a vocii organizațiilor în cadrul unui manifest care să le permită ca nevoile, valorile și prioritățile să fie cât mai ușor de identificat de către administrația locală și instituțiile europene.

Grupul interuniversitar pentru promovarea inovării și antreprenoriatului (GIPIA), dedicat formării interdisciplinare și încurajării colaborării în cercetare și dezvoltare de afaceri a studenților, a fost și el anunțat în cadrul conferinței.

“În universitățile din Cluj există programe de sprijin al studenților și cadrelor universitare care își doresc să inoveze și să dezvolte punți interuniversitare, cum este GIPIA, care vor crește motivația și competitivitatea inițiativelor plecate din universități pentru a avea un impact crescut, național și global”, a explicat Ion Gheorghe Petrovai, inițiatorul mișcării.

Aceasta își propune să conecteze energiile antreprenoriale existente în fiecare universitate într-o entitate interorganizațională creată după modelul bunelor practici locale pe care Comisia Europeană îl promovează ca instrument de abordare a nevoilor startup-urilor europene.

Componenta de educație a fost atinsă prin prezentarea unora dintre cele mai noi inițiative de jos în sus propuse comunității pentru bunăstarea și viitorul tinerilor de către Fundația Botnar, care finanțează primul studiu destinat obținerii de date cantitative și calitative privind tinerii din Cluj-Napoca având vârsta între 10 și 24 de ani.

Scopul acestui studiu este de a identifica nevoile reale și foarte locale ale grupului țintă pentru a putea participa la procesele de creare comună de soluții viitoare într-o modalitate concretă și care utilizează noile tehnologii.

“Studiul, perseverenţa si dedicarea sunt doar câteva din atuurile tinerilor care doresc să contribuie la viitorul oraşului în care locuiesc. În contextul Rețelei Orașelelor Capitale Europene ale Tineretului ne-am bucurat să vedem atâtea idei şi proiecte noi care au ca scop dezvoltarea oraşelor din Europa”, a declarat Tudor Ogner, președintele Federației Tinerilor din Cluj-Napoca.

În cadrul aceleiași serii de evenimente, a avut loc și Tabăra de Inovare, organizată de Transilvania IT Cluster, cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Participanții la tabară au reprezentant administrația publică, universitățile, organizațiile nonguvernamentale și companiile (Quatruple Helix-ul inovării deschise).

Aceștia au fost împărțiți în patru grupe de lucru pentru a putea răspunde la provocări precum schimbări climatice – ecoturism și ecoindustrie, cum se poate transforma o localitate într-un loc atractiv pentru startup-uri și investiții majore, construirea și dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri într-un Digital Innovation Hub, cum se poate dezvolta un fond de investiții local/ regional pentru talentele locale la început de drum.

”A treia ediție a taberei de inovare a fost și cea mai de succes de până acum pentru că, pe de o parte a creat oportunitatea identificării unor soluții extrem de pragmatice, care ne vor ajuta să trecem la nivelul următor ca și ecosistem de inovare, iar pe de altă parte am realizat cu succces un transfer de bune practici către colegii noștri care au reprezentat ecosistemul de inovare din Varna (Bulgaria)”, a spus Bianca Muntean, fondatorul InnoCamp Cluj.

La ceremonia de închidere a fost formalizat, prin semnare publică, și Transilvania Digital Innovation Hub, entitate multidisciplinară care va valida și va susține implementarea concretă a proiectelor digital innovation hub-ului Smart Transilvania.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei județe din Ardeal fac legea în producția de mobilier

Articolul următor

Autostrada Transilvania, accelerată din birourile de la București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share