Tinerii din Baia Mare, inițiați în securitatea cibernetică

Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CDIMM) le-a prezentat tinerilor din Baia Mare principalele riscuri pe care le reprezintă utilizarea resurselor cibernetice.

Prezentarea a vizat siguranța tinerilor care navighează pe internet, fiind realizată în parteneriat cu Colegiul Tehnologic C. D. Nenițescu. Specialiștii au trecut în revistă care sunt activitățile pentru care tinerii se conectează la internet și care este frecvența cu care fac acest lucru.

Mărturiile lor au fost comparate cu date statistice furnizate de EuroStat, care se referă la toți cetățenii adulți ai Uniunii Europene. Experții au explicat termenii legați de riscurile care le reprezintă utilizarea neatentă a resurselor cibernetice (malware, ransomware, spam, clickjacking, profiluri false sau clonate).

Un alt punct dezbătut a fost legat de cyber-bullying și pașii care trebuie luați dacă tinerii se găsesc într-o astfel de situație, fiind vizionat un film realizat de Europol în cadrul unei campanii legate de coerciție și de șantaj online.

CDIMM a menționat eforturile Uniunii Europene legate de securitatea cibernetică și activitatea ENISA – Agenția UE pentru Securitate Cibernetică și Europol care a înființat Centrul European pentru Criminalitate Cibernetică pentru a întări răspunsul organelor de ordine în privința criminalitatății în mediul virtual și a proteja cetățenii, firmele și guvernele europene.

Organizația din Maramureș a fost înființată cu sprijinul programului PHARE al Uniunii Europene, primul care a vizat direct sectorul IMM-urilor din România. Printre inițiativele sale se numără servicii de consultanță, cursuri de instruire autorizate, elaborarea de planuri de afaceri și studii de fezabilitate, incubarea de noi afaceri, informare pe teme europene, servicii privind proprietatea industrială.

Exit mobile version