OUG: Guvernul va asigura plata șomajului tehnic – 75% din salariul brut; va majora plafonul creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde

Guvernul României a aprobat, miercuri seara, o ordonanță de urgență prin care s-au stabilit câteva măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Actul normativ reglementează, printre altele, condițiile pentru intrarea în șomaj tehnic, continuarea plății unor beneficii sociale, prelungirea în mod automat a unor documente, precum și posibilitatea transmiterii online a actelor necesare pentru obținerea unor beneficii.

În ceea ce privește șomajul tehnic, Guvernul a stabilit că în timpul stării de urgență, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizația de care beneficiază salariații să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nivelul indemnizației va fi de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De aceste prevederi urmează să beneficieze salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:

Decontarea sumelor plătite cu titlu de indemnizație, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, se face în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor, iar aceste sume se reîntregesc din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene, în limita sumelor alocate pentru această intervenţie şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate ale Programului Operaţional Capital Uman.

Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede introducerea poștei electronice ca principal mijloc de comunicare între cetățean și autoritatea administrației publice centrale sau locale, în vederea stabilirii drepturilor la beneficiile de asistență socială.

„Am luat decizia de a susține plata șomajului tehnic. Dacă am fi ales să plătim salariile direct, am fi instituit obligația ca angajații să meargă la muncă, or am considerat că e mult mai mutil să plătim șomajul tehnic, ca să nu îi obligăm să meargă la muncă, ci să stea acasă pentru a evita contactele sociale”, a explicat Orban într-o conferință online joi dimineața.

În ceea ce privește garantarea creditelor pentru IMM-uri, premierul a precizat că prin ordonanţă de urgență, Executivul a majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare. „Majorarea plafonului am putut să o facem, în primă fază, cu 5 miliarde. Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde, dacă e necesar și, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru”, a spus Ludovic Orban.

Documentul prevede că dobânda pentru ambele produse este subvenționată în proporție de sută la sută. De asemenea, garanția funcționează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion și garanția va fi de 80% pentru creditele de peste un milion.

„De asemenea, am stabilit împreună cu ministrul finanțelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital, injecții de capital către companii prin intermediul rambursarii TVA, tocmai pentru a putea permite companiilor care își desfășoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru funcționare”, a mai menționat Orban.

Exit mobile version