Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul, implicat într-un proiect european împotriva inundațiilor

O strategie complexă de control a inundațiilor în bazinul hidrografic Tisa Superioară va fi finanțată din banii Uniunii Europe.

Printre proiectele de hotărâre aprobate pentru a fi depuse spre finanțare de Consiliul Județean (CJ) Maramureș se numără cel de strategie complexă de control a inundaţiilor în bazinul hidrografic Tisa Superioară – provocări comune în domeniul siguranţei şi securităţii”.

CJ, în calitate de partener, a depus cererea de finanțare și documentele însoțitoare aferente acestui proiect, în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, 2014-2020.

Proiectul are ca scop depistarea secțiunilor critice de pe cursurile de apă din Bazinul Tisa Superioară, care nu ar face față în cazul unor inundații, utilizând metodologii moderne geofizice și topografice pentru verificarea stării actuale a barajelor, digurilor și malurilor consolidate.

În cazul obținerii deciziei de finanțare, CJ va accesa fonduri externe de 66.000 de euro, trebuind să suporte o cofinanțare cu echivalentul în lei a sumei de 3.300 de euro, reprezentând de 5% din valoarea eligibilă a bugetului proiectului aferent județului.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Costel Alexe a convocat o videoconferință cu directorii Administrațiilor Bazinale de Apă (ABA). La aceasta a participat Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa.

Prioritatea a fost o informare cu privire la stadiul implementării de către ABA-uri a contractelor de asistență tehnică pentru pregătirea proiectelor ce vor fi finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Totodată, s-a pus pus în discuție ca angajații din cadrul ABA-urilor să-și desfășoare activitatea în condiții de maximă siguranță având în vedere contextul răspândirii noului coronavirus. S-a pus în vedere ca ABA-urile să atenționeze autoritățile locale direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, în arealul pe care îl administrează, să igienizeze cursurile de apă.

“Instituția noastră nu are ca obiect de activitate colectarea deșeurilor de pe maluri și din cursurile de apă, ci întreținerea albiilor și a malurilor acestora. Prin programul anual de gospodărire a apelor, pe lângă lucrări de decolmatare, reprofilări de albii și terasamente se întreprind acțiuni de cosire și defrișare a suprafețelor acoperite cu vegetație și degajarea terenurilor de vegetația cosită”, a informat ABAST.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Certificatele de urgenţă nu mai sunt necesare pentru obţinerea şomajului tehnic

Articolul următor

POZITIV TB: Vlad Sarca - Director EGV International – „Este nevoie de o infuzie masivă de capital în economie”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share