Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Karolyi din Carei – magia turismului sătmărean

    Cei care aleg să viziteze Castelul Károlyi din Carei, vor descoperi una dintre cele mai frumoase destinații turistice din nord-vestul României. Supranumit și ”Peleșul Transilvaniei”, castelul găzduiește patru expoziții permanente: istorie locală, interioare istorice, figuri de ceară și trofee de vânătoare din Africa.

Ca fost centru al comitatului Satu Mare, orașul Carei, a avut timp de mai multe secole, un rol decisiv în regiune. Garantul acestui rol a fost familia Károlyi, a cărei activitate și influență se manifestau dincolo de hotarele orașului sau ale regiunii. Castelul acestei familii cu rol determinant în viața orașului, renovat în întregime din fonduri europene, își așteaptă vizitatorii cu frumusețea sa de odinioară.

Bazele actualului castel au fost puse în 1482, când Károlyi Lancz László şi-a construit o rezidență de piatră. La sfârşitul secolului al XVI-lea clădirea a fost consolidată, făcând astfel parte din sistemul de fortificaţii împotriva turcilor. Cetatea a avut un rol important şi în timpul luptelor lui Francisc Rákóczi al II-lea împotriva Habsburgilor, fiind şi locul unde s-a semnat tratatul de pace din 1711. Castelul a fost reconstruit în stil baroc la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în aceeaşi perioadă fiind creată şi grădina în stil englezesc din imediata apropiere. La sfârşitul secolului al XIX-lea a fost transformat în stil eclectic-neogotic, obţinând caracterul principal din zilele noastre: structura asimetrică, atriumul închis, turnurile şi bastionul. În 1907 familia a părăsit reşedinţa, din acest moment clădirea a primit mai multe destinații: cazarmă, liceu zootehnic, spital TBC iar după anii 1950 a fost timp de 50 de ani sediul Bibliotecii, Casei de Cultură, Casei Pionierilor și a Muzeului Orășenesc. Intrând într-un proces continuu de degradare, a fost renovat în urma accesării de fonduri europene în valoare de 4 milioane Euro.

Expoziţiile permanente din cadrul muzeului sunt completate de alte expoziții temporare de artă și istorie, care sunt schimbate periodic. Din momentul deschiderii castelului, până în prezent, în interiorul castelului au avut loc o serie de evenimente culturale, artistice, expoziții, concerte, festivaluri, simpozioane, mese rotunde.

Anual, Castelul Károlyi primește peste 40.000 de vizitatori.

Locația este înconjurată de un Parc Dendrologic, cu suprafaţa de zece hectare, care îmbie vizitatorii de toate vârstele la promenadă în fiecare perioadă a anului, la activităţi sportive pe terenurile special amenajate şi la relaxare în grădina de vară și manej.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primul Kaufland din Dej, înzestrat cu automat de reciclare

Articolul următor

Huedinul își reface canalizarea pe banii Europei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share