Modernizarea drumului de acces spre Vama Sighet costă 3,6 milioane euro

Proiectul Acces ROUA, estimat la 3,6 milioane de euro, care presupune modernizarea drumului de acces spre granița cu Ucraina, se află acum în evaluare tehnică.

Acesta vizează reabilitarea sectorului care se află pe raza comunelor Bistra, Bocicoiu Mare și Rona de Sus, din judeţul Maramureș, în partea de nord a acestuia, respectiv sectorul de drum județean (DJ) nr. 185, Valea Vișeului – Lunca la Tisa, de 13 km.

În urma elaborării documentației tehnice au fost actualizat devizul, fiind vorba despre de un cost total de 3,6 milioane de euro, din care cofinanțarea Consiliului Județean (CJ) Maramureș de 2,3 milioane. Proiectul de reabilitare a drumurilor de legătură care duc la punctele de trecere a frontierei este propus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina (POCRU) 2014-2020.

Acest proiect ar urma să răspundă nevoilor identificate la nivel local privind asigurarea accesibilității locuitorilor comunelor din zonă la punctul de frontieră. Totodată, ar asigura accesul în condiții de siguranță a patrulelor poliției de frontieră Sighetu Marmației, a căror intervenție pe DJ 185 este mult îngreunată și nu se poate realiza în timp oportun.

POCRU reprezintă singurul proiect european prin care pot fi finanțate aceste drumuri județene greu accesibile și care deservesc comunități extrem de izolate.

”Ne lovim de problema dovedirii proprietății asupra acestui drum, deoarece obținerea proprietății înseamnă o trecere din domeniul public al statului român, din fondul forestier, în proprietatea publică a județului, iar aceste demersuri sunt extrem de dificile și greoaie și durează foarte mult.

Cu toate acestea, nu puteam să luăm șansa Maramureșului și a celor care au muncit de ani de zile pe acest proiect de a-l duce la final. La momentul obținerii proprietății, vom putea dezbate dacă bugetul județului are resursele financiare pentru a susține cofinanțarea”, afirmă șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Conducerea executivului județean susține că pe programele transfrontaliere, sumele puse la dispoziția autorităților locale sunt limitate, motiv pentru care și cofinanțările sunt mult mai mari.

 

Exit mobile version