Brânza de Cojocna, produsă de o universitate clujeană

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a început să producă un sortiment de brânză de vacă, maturată timp de 45 de zile, cu sare de Cojocna.

Stațiunea din comuna clujeană a USAMV produce și telemea de vacă în această localitate, produsele fabricate fiind comercializate în magazinele proprii ale instituției, din reședința de județ.

Aici este crescută rasa de ovine Merinos de Cluj care a fost creată de specialiști ai USAMV, fiind formată prin încrucișarea Țurcanei albe de Sibiu cu Merinosul transilvănean. Ea a fost omologată în 1988, în acest moment fiind una dintre rasele aflate în conservare genetică.

De asemenea, în cadrul stațiunii au fost amenajate loturi demonstrative de 30 de soiuri de soia și o experiență cu șase variante de fertilizare bio în cadrul unui parteneriat dintre Facultatea de Agricultură – Platforma Agrim – Donau-Soja.

Printre celelalte culturi se numără porumb boabe și pentru siloz, ambele fiind importante în nutriția animalelor din fermă, dar și lucernă, plantă de nutreț valoroasă, rezistentă la secetă și la frig, cu capacitate de regenerare după cosire.

 

Exit mobile version