Vom avea 11 salarii minime în România, în funcție de calificare și studii

În curând, în România am putea avea mai multe salarii minime pe economie. În funcție de gradul de calificare și de studiile absolvite. Camera Deputaților a adoptat în această săptămână proiectului de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economie, corespunzător nivelului de calificare. Camera Deputaților este for decizional, pentru a intra în vigoare actul normativ trebuie promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Salarii în funcție de coeficienți

Cel mai mic salariu îl vor avea muncitorii necalificați, salariu care în prezent este de 2.230 de lei, acesta fiind coeficientul 1. Urmează muncitorii calificați, cei cu școală profesională sau cu liceu, care ar urma să aibă un coeficient de 1,2. Asta ar însemna că salariul minim brut de la care vor pleca va fi de 2.676 de lei. În mână ar rămâne cu salariu net de 1.615 lei și un cost salarial total suportat de angajator de 2.736 de lei.

Persoanele cu studii liceale și calificare și cele cu școală postliceală vor avea coeficientul de 1,25, adică un salariu minim brut de 2.787,5 lei, iar persoanele cu școli de maiștri, un coeficient de 1,3%, adică un salariu minim brut de 2.899 de lei.

Pentru persoanele cu studii superioare de scurtă durată coeficientul de ierarhizare propus este de 1,5, rezultând un salariu minim brut de 3.345 de lei, iar pentru cele cu studii superioare de lungă durată – 1,7 (3.791 de lei). Persoanele cu studii superioare de lunga durată şi master au un coeficient de salarizare de 1,8 (4.014 lei), iar cele cu doctorat 2 (4.460 de lei).

Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie şi solicită contestarea legii la CCR.

Exit mobile version