Peste un miliard de lei pentru investițiile de mediu: programe de eficiență energetică și reducere a emisiilor

O nouă sesiune a programelor de dezvoltare a transportului „verde”, dar și programe de creștere a eficienței energetice în clădiri publice și private și în iluminatul public stradal vor fi lansate în acest an. Promisiunea se găsește în Planul de Investiții și Relansare Economică al Guvernului. În total, pentru noile programe de mediu, executivul menționează că va fi prevăzut peste un miliard de lei.

În principal, politicile de mediu sunt susținute prin intermediul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile și din bugetul Fondului de mediu, la care, în anii următori, urmează să se adauge și alte intrumente financiare europene.

Astfel, potrivit autorităților, portofoliul de proiecte care ar trebui rulat până în 2027 este compus atât din proiecte deja aflate în implementare, cât și din proiecte noi, amânate în implementare în anii precedenți. Dintre cele care vor continua se numără programele Rabla și Rabla Plus, care au în 2020 o alocare financiară cumulată de 545 milioane de lei, dar și programul de dezvoltare a infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice în România, atât în localități, cât și la nivelul autostrăzilor, drumurilor naționale și europene. Acesta beneficiază de un buget de aproximativ 268 milioane de lei în 2020. Totodată, guvernul promite continuarea programelor de dezvoltare a transportului „verde” prin finanțarea autobuzelor electrice/gnc în municipii și localități. Lansarea unei noi sesiuni în anul 2020 beneficiază de o alocare financiară cumulată de aproximativ 930 milioane de lei.

Printre programele pe care executivul promite să le lanseze în anul 2020 se menționează cel de creștere a eficienței energetice în clădiri publice și private, cu o alocare financiară cumulată de aproximativ 813 milioane de lei, și cel de creștere a eficienței energetice în iluminatul public stradal, cu o alocare financiară pentru 2020 de aproximativ 384 milioane de lei.

În planul guvernului se mai menționează următoarele:

Exit mobile version