Economie Finante-banci Ultimele stiri

Previziunile economice din vara anului 2020: PIB-ul României scade cu 6% în 2020 și va crește cu 4% în 2021

    Răspunsul politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național a făcut ca dezastrul economic datorat pandemiei să fie mult diminuat. Asta nu înseamnă că economia UE nu va suferi o recesiune profundă. Chiar și față de estimările din primăvară cifrele arată mai nefericite. Motivul acestor adânciri a recesiunii se consideră a fi faptul că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor se întâmplă mai lent decât s-a preconizat. Potrivit previziunilor economice din această vară, România va înregistra o contracție de 6 % din PIB în 2020 și o creștere de 4 % în 2021.

În ceea ce privește Uniunea Europeană în întregul ei se preconizează pentru 2020 o contracție a PIB-ului cu 8,3%, mai adâncă decât cea din România, dar o creștere pe anul 2021 cu 5,8%, mai favorabilă decât cea din țara noastră. Cu alte cuvinte dacă dintr-un întreg scădem 6% după care adăugăm 4% ajungem la o valoare de 97,76% din valoarea inițială, iar pentru UE, același calcul, ne duce la un procent de  97,02 din valoarea inițială, ceea ce înseamnă cifre mai avantajoase în valoare absolută pentru România față de UE.

   De-a lungul anilor PIB-ul României s-a modificat astfel: în perioada 2011-2015 se poate considera o creștere medie anuală de 3%; apoi în 2016 creșterea a fost de 4,8%, în 2017 de 7,1%, în 2018 de 4,4% iar în 2019 de 4,1%. În aceeași perioada PIB-ul UE oscila astfel: 1% în media anuală pe 2011-2015, 2,1%, 2,7%, 2,1%, respectiv 1,5%. Putem trage de aici concluzia că ne îndreptăm cu pași mici dar constanți spre un PIB comparabil cu media celor deținut de statele europene.

Totuși pentru a avea o imagine de ansamblu al nivelului la care stă România ar trebui să comparăm și Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum (IAPC), indice care nu ne avantajează în confruntare cu cifrele din Europa. În aceleași perioade în România IAPC-ul era de 2,7%, -1,1% (singurul procentaj aducător de speranță a fost cel din 2016), 1,1%, 4,1%, 3,9% și se preconizează ca pentru 2020 să fie de 2,5%, iar pentru 2021 de 2,8%. În aceleași intervale de timp IAPC-ul în Europa a fost de 1,5%, 0,2%, 1,6%, 1,8%, 1,4% și vor fi de 0,6%, respectiv de 1,3%. Aceste cifre ne arată de fapt că inflația în România crește mai abitir decât la frații noștri europeni.

În ceea ce privește contracția în UE zona Euro față de zona nonEuro PIB-ul are preconizat raportul de -7,7/-7,4 pentru anul acesta.

Nu sunt lipsite de interes nici declarațiile oficialilor:

  Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Impactul economic al restricțiilor de deplasare a persoanelor este mai grav decât ne-am așteptat la început. Situația este încă dificilă și ne confruntăm cu numeroase riscuri, printre care se numără un nou val masiv de infecții. În orice caz, aceste previziuni arată clar de ce avem nevoie de un acord cu privire la pachetul nostru ambițios de măsuri de redresare, NextGenerationEU, pentru a ajuta economia. În ceea ce privește anul în curs și anul viitor, ne putem aștepta la o relansare economică, dar trebuie să fim atenți la ritmul diferit al redresării. Trebuie să ne protejăm în continuare lucrătorii și companiile și să ne coordonăm strâns politicile la nivelul UE, pentru a ne asigura că vom ieși din această criză mai puternici și uniți.”           Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Coronavirusul a secerat viața a mai mult de jumătate de milion de oameni pe mapamond, o cifră care crește pe zi ce trece – în unele părți ale lumii într-un ritm alarmant. Previziunile în discuție indică efectele economice devastatoare ale acestei pandemii. Răspunsul politic pe teritoriul întregii Europe a contribuit la atenuarea șocului pentru cetățenii noștri, însă această situație continuă să creeze tot mai multe divergențe, inegalități și o insecuritate crescândă. Iată de ce este atât de important să ajungem la un acord rapid cu privire la planul de redresare propus de Comisie – pentru a le insufla economiilor noastre mai multă încredere și a le asigura o finanțare suplimentară în acest moment critic.”

  Trebuie să ținem totuși cont că acestea sunt doar niște previziuni. Orice bătaie a vântului ajutătoare (descoperirea unui vaccin antipandemie la prețuri rezonabile…) sau potrivnică (neînțelegeri majore în relația UE- Marea Britanie…) pot bulversa aceste calcule.

  Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară și în toamnă) și două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale și trimestriale ale PIB-ului și ale inflației tuturor statelor membre pentru anul în curs și pentru anul următor, precum și date agregate pentru UE și zona euro.

Următoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi cele din toamna anului 2020, care sunt programate a fi publicate în noiembrie 2020.

Related posts

Primii pași pentru Autostrada Unirii: Licitaţie de 30 milioane lei pentru completarea studiului de fezabilitate pentru un sector din Autostrada A8

redactia

Primăria Iași, contract de peste 38 mil. euro. Invitație lansată producătorilor europeni de tramvaie, inclusiv Astra Vagoane Călători

redactia

Nouă linie de finanţare pentru IMM, în valoare de 450.000 de lei nerambursabili

Stefana Muresan

Element Industrial lansează Eli Xpress

Papuc Irina

Sălajul își face drumuri modernizate de 90 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Colegiul Tehnic „Ana Aslan”, reabilitat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Producătorul de încălţăminte Clujana, în insolvenţă; activitatea va continua

Stefana Muresan

Ioan Nani, Director General: Antibiotice își extinde prezența internațională

Papuc Irina

Webinarii gratuite de business pentru a combate efectele crizei economice

Traian Dan

Educația pacienților și a personalului medical privind fibroza idiopatică, necesară

Transilvania Business

Andrei Trifan: ”În 2018, ne propunem să deschidem încă 10 restaurante Subway în țară”

Stefana Muresan

Tarom și WizzAir reiau zborurile de pe Aeroportul Satu Mare spre București și Luton

Traian Dan

SJ | Cu restanțe mari la plata ratelor

Transilvania Business

Grupul Bosch a trimis echipament medical la Cluj și Timișoara

Nora Dumitrescu

România cumpără 20 de noi trenuri electrice, investiție de 120 milioane euro din fonduri europene

redactia

Produsele pentru școli în Maramureș, un business de aproape 1 milion €

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] European funding: keywords for the largest urban renewal project in Romania!

Transilvania Business

Transavia construiește primul spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor din România

Nicolae Pop

UE a instituit un instrument temporar care să îi ajute pe lucrători să-și păstreze locul de muncă pe timpul crizei

Ion Surdu

Clujana iese din insolvenţă şi deschide opt noi magazine

redactia

Investiție de aproape 7 milioane de euro în Aeroportul Timișoara: nou Terminal Sosiri Curse Externe

redactia

S-a deschis Transalpina Ski Resort, „Mica Elveţie din Oltenia”

redactia

Yardi Romania closes the lease for 3,500 sqm of office space in Record Park

Ligia Voro

Complexul de schi de pe Feleac a fost reamenajat

Nora Dumitrescu

Leave a Comment