Zalăul și-a dublat bugetul în patru ani

Municipiul Zalău are în acest an un buget de 51 de milioane de euro, de două ori peste cel din 2016, sumele destinate dezvoltării fiind de patru ori mai mari, conform unui raport al administrației locale. 

“Principala sursă de finanțare a proiectelor de dezvoltare a orașului o reprezintă fondurile europene. Dacă până în anul 2016, Primăria Zalău s-a clasat pe ultimul loc în Regiunea Nord-Vest la absorbția fondurilor europene, azi, dacă s-ar face un clasament, suntem fără îndoială pe locul I, raportat la numărul de locuitori din municipiu”, a transmis edilul Ionel Ciunt.

Ca resursă financiară, în 2016, bugetul municipiului a fost de 116 milioane de lei, iar acum este de 248 de milioane. Bugetul de dezvoltare este de patru ori mai care comparativ cu 2016. 

În acel an a fost de 6,1 milioane de euro, iar în 2020 este de 27,2 milioane. În 2016 bugetul de dezvoltare a fost de 22%, bugetul de funcționare, de 78%; iar în acest an bugetul de dezvoltare este de 53%, iar cel de funcționare, de 47%.

“Opțiunea companiilor Michelin și Tenaris de a-și crește capacitatea de producție a fost legată de preocuparea noastră de a rezolva problema cu varianta de ocolire a Zalăului. Demersurile pe care le-am făcut, din 2016, le-au dat curaj că în final acest proiect se va realiza, fiind semnat de curând contractul de proiectare și execuție a acestui important obiectiv”, spune primarul.

Primăria Zalău a acordat anual facilități fiscale în vederea scăderii cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice (proiect întreprins și pentru persoane fizice). Scăderea anuală, începând cu 2016, a cotei de impozitare pentru persoane juridice cu 0,1% înseamnă 1 milion lei.

În ultimii patru ani au fost reabilitate arterele principale, rutiere și pietonale din municipiu, iar în momentul de față se lucrează pentru montarea cablurilor aeriene în rețele subterane.

Exit mobile version