Digitalizare Educatie Inovatii IT&C Robotica Slider Timiș

Colaborarea dintre universități și companii este esențială pentru a crea echilibru pe piața muncii – Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara a lansat în această vară trei programe noi de masterat, în domenii în care companiile duc lipsa de specialiști. Este vorba de specializările “Cloud Computing and Internet of Things”, “Machine learning” și “Securitatea informației”. Vorbim de domenii ale viitorului, dat fiind faptul că inteligența artificială și securitatea datelor sunt prezente în tot ce înseamnă tehnologie. Toate cele trei noi programe au fost create în urma unor consultări cu reprezentanții principalelor companii din vestul țării.

Am pornit aceste programe de masterat pornind de la necesitățile de pe piața muncii. Au fost numeroase discuții cu reprezentanții companiilor care fac parte din comitetul director sau care colaborează direct cu Facultatea de Automatică și Calculatoare. De altfel, am observat că unii absolvenți de licență nu se regăsesc în masterate cu caracter mai general, așa că s-a făcut o analiză la nivelul facultăților pentru lansarea unor programe specializate, pe subiecte de interes “, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Pentru a acoperi partea de predare, Universitatea Politehnica Timișoara a apelat la cadre didactice specializate în străinătate, dar și la profesori cu experiență în domeniul privat. Totul pentru ca la finalul cursurilor studenții să aibă cunoștințele necesare pentru a se încadra pe piața muncii, fără a mai participa la cursuri de pregătire, așa cum se întâmplă în momentul de față. Confirmarea faptului că era nevoie aceste programe de masterat este reprezentată de cererea foarte mare din partea tinerilor: toate locurile puse la dispoziție au fost ocupate încă din prima sesiune de admitere din vară.

Securitatea cibernetică, Machine Learning, Cloud Computing și Internet of Things sunt subiecte extrem de importante și reprezintă o prioritate pentru Nokia Romania și pentru clienții noștri, mai ales în contextul 5G acestea facând posibilă o nouă dimensiune a interconectării oamenilor și obiectelor. Compania noastră sprijină programele de master lansate la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitații Politehnica Timișoara, care să faciliteze formarea de specialiști cu competențe în aceste domenii“, susține Florin Ciocan, ecosystem și innovation manager la Nokia România.

Asemenea variante de programe de studiu sunt puține în România, însă universități prestigioase din străinătate au investit foarte mult în aceste specializări. Particularitatea cu care vine Universitatea Politehnica Timișoara este faptul că materiile au fost concepute în așa fel încât cunoștințele dobândite să fie aplicate și în zona Automotive.

Importanța acestor domenii pentru piața muncii

Cloud Computing reprezintă o infrastructură de sisteme hardware și software, care oferă servicii computerizate la cererea utilizatorului. Imaginați-vă Cloud Computing, precum modul în care accesăm curentul electric în casă: plătim o sumă de bani pentru energia consumată, însă nu știm cum ajunge curentul electric la noi. La fel este și cu serviciile Cloud: se cumpără servicii stocate în Cloud, iar cei care contractează aceste servicii beneficiază de ele. Este o tendință în rândul companiilor și a persoanelor fizice de a achiziționa servicii în Cloud pentru că este mai ușor și lipsit de responsabilități. Masteranzii învață să proiecteze astfel de sisteme, să le implementeze și să le optimizeze. Specializarea inginerilor hardware și software în astfel de tehnologii este foarte importantă pentru că cererea pentru acest tip de servicii este într-o creștere accelerată.

Machine Learning este un domeniu de mare actualitate și foarte căutat astăzi, atât în cercetare, cât și în industrie. Un exemplu de Machine Learning poate fi înregistrarea video non-stop a incintei unui supermarket pentru a detecta furturile. Algoritmii de machine learning pot detecta acțiuni ale hoților și le pot semnala agenților de pază. Astfel, scade numărul de persoane care trebuie să supravegheze toate camerele de supraveghere. De asemenea, Machine Learning se regăsește în conducerea automată a vehiculelor. Studenții învață aici să proiecteze astfel de algoritmi de învățare automată, să îi aplice atât în Computer Vision, cât și în Autonomus Driving sau Bioinformatică. Era nevoie de un astfel de program de masterat în Timișoara pentru că aici activează companii renumite la nivel mondial, cu preocupări în acest domeniu.

Programul Securitatea Informației și a Sistemelor Cibernetice a fost format datorită dezvoltării accentuate a sistemelor hardware și software din ultima decadă. Această dezvoltare a dus la o nevoie foarte mare de a proteja datele stocate și procesate. Ce ar însemna ca sistemele bancare să nu fie protejate corespunzător? Practic, un hacker poate avea acces la sumele de bani pe care orice client le depune la bancă. De asemenea, canalele de comunicare trebuie criptate și securizate, pentru ca informațiile confidențiale să ajungă doar acolo unde sunt direcționate. Prin acest program de masterat studenții învață să asigure eficient securitatea rețelelor de calculatoare, a aplicațiilor mobile și a sistemelor industriale. Există cerere pentru astfel de specialiști atât pe piața muncii, cât și în cercetare.

Related posts

Gama CAPAROL – Soluții și sisteme inovative pentru dezvoltări imobiliare de anvergură

Ligia Voro

New Kopel Car Import, parte a Sixt Group România, va livra 9 autobuze electrice și 12 stații de încărcare în Buzău

Nicolae Pop

ROMGAZ încearcă limitarea efectelor contaminării malului stâng al râului Moldova

Ligia Voro

Laborator de măsurări electrice, echipat de Tenaris la Jibou

Nora Dumitrescu

Huf extends development center in Romania

Nicolae Pop

Proiectul Centurii Sud de ocolire a Timişoarei a obţinut şi ultimul aviz necesar. Se aşteaptă autorizaţia de construcţie

Robert Bloancă

SIFI TM Agro anunță noi servicii de ultimă generație la Siloz Carani

redactia

Tractorul agricol românesc TAGRO, omologat de Registrul Auto Român

Ligia Voro

Centru de excelență a mobilei în Transilvania

Nora Dumitrescu

Au început lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din Oradea

Traian Dan

La RAR poate fi aflat istoricul daunelor vehiculelor înmatriculate în România

Traian Dan

Conferința anuală a DAFCOCHIM Agro: Pământul, obiectivul ADAMA

Ligia Voro

Hidroelectrica a achiziționat Parcul Eolian Crucea și STEAG Energie România SRL

Traian Dan

Firmele bihorene de top premiate la gala „Topul firmelor din judeţul Bihor”

Traian Dan

FIHR: Brașovul, Clujul și Timișoara, evoluții pozitive în 2017

Stefana Muresan

PRIMER: “Taxa clawback”, motivul pentru care au disparut peste 2000 de medicamente ieftine

Stefana Muresan

Noutățile fiscale din acest an @ „Tax Update 2021”

Ionut Oprea

VINVEST 2019: Degustări speciale – vinuri vechi de 60 de ani, vinuri produse la Muntele Athos, vinuri produse ecologic

Stefana Muresan

Sibiu is paving the way for the “jobs of the future”, through a dual education system and a dynamic university environment

Stefana Muresan

Fortech caută 50 de oameni pentru birourile din Cluj-Napoca, Oradea şi Iaşi

Stefana Muresan

Studiu: 60% din industria IT, controlată de marii investitori străini

Stefana Muresan

Auchan introduce prima colecție vestimentară semnată de un designer român

Nicolae Pop

Donaţie de o sută de mii de lei din partea Continental, în favoarea Clinicii ORL din Timişoara

Robert Bloancă

Noi reguli privind drepturile de autor în mediul digital

Stefana Muresan

Leave a Comment