Digitalizare Educatie Inovatii IT&C Robotica Slider Timiș

Colaborarea dintre universități și companii este esențială pentru a crea echilibru pe piața muncii – Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara a lansat în această vară trei programe noi de masterat, în domenii în care companiile duc lipsa de specialiști. Este vorba de specializările “Cloud Computing and Internet of Things”, “Machine learning” și “Securitatea informației”. Vorbim de domenii ale viitorului, dat fiind faptul că inteligența artificială și securitatea datelor sunt prezente în tot ce înseamnă tehnologie. Toate cele trei noi programe au fost create în urma unor consultări cu reprezentanții principalelor companii din vestul țării.

Am pornit aceste programe de masterat pornind de la necesitățile de pe piața muncii. Au fost numeroase discuții cu reprezentanții companiilor care fac parte din comitetul director sau care colaborează direct cu Facultatea de Automatică și Calculatoare. De altfel, am observat că unii absolvenți de licență nu se regăsesc în masterate cu caracter mai general, așa că s-a făcut o analiză la nivelul facultăților pentru lansarea unor programe specializate, pe subiecte de interes “, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Pentru a acoperi partea de predare, Universitatea Politehnica Timișoara a apelat la cadre didactice specializate în străinătate, dar și la profesori cu experiență în domeniul privat. Totul pentru ca la finalul cursurilor studenții să aibă cunoștințele necesare pentru a se încadra pe piața muncii, fără a mai participa la cursuri de pregătire, așa cum se întâmplă în momentul de față. Confirmarea faptului că era nevoie aceste programe de masterat este reprezentată de cererea foarte mare din partea tinerilor: toate locurile puse la dispoziție au fost ocupate încă din prima sesiune de admitere din vară.

Securitatea cibernetică, Machine Learning, Cloud Computing și Internet of Things sunt subiecte extrem de importante și reprezintă o prioritate pentru Nokia Romania și pentru clienții noștri, mai ales în contextul 5G acestea facând posibilă o nouă dimensiune a interconectării oamenilor și obiectelor. Compania noastră sprijină programele de master lansate la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitații Politehnica Timișoara, care să faciliteze formarea de specialiști cu competențe în aceste domenii“, susține Florin Ciocan, ecosystem și innovation manager la Nokia România.

Asemenea variante de programe de studiu sunt puține în România, însă universități prestigioase din străinătate au investit foarte mult în aceste specializări. Particularitatea cu care vine Universitatea Politehnica Timișoara este faptul că materiile au fost concepute în așa fel încât cunoștințele dobândite să fie aplicate și în zona Automotive.

Importanța acestor domenii pentru piața muncii

Cloud Computing reprezintă o infrastructură de sisteme hardware și software, care oferă servicii computerizate la cererea utilizatorului. Imaginați-vă Cloud Computing, precum modul în care accesăm curentul electric în casă: plătim o sumă de bani pentru energia consumată, însă nu știm cum ajunge curentul electric la noi. La fel este și cu serviciile Cloud: se cumpără servicii stocate în Cloud, iar cei care contractează aceste servicii beneficiază de ele. Este o tendință în rândul companiilor și a persoanelor fizice de a achiziționa servicii în Cloud pentru că este mai ușor și lipsit de responsabilități. Masteranzii învață să proiecteze astfel de sisteme, să le implementeze și să le optimizeze. Specializarea inginerilor hardware și software în astfel de tehnologii este foarte importantă pentru că cererea pentru acest tip de servicii este într-o creștere accelerată.

Machine Learning este un domeniu de mare actualitate și foarte căutat astăzi, atât în cercetare, cât și în industrie. Un exemplu de Machine Learning poate fi înregistrarea video non-stop a incintei unui supermarket pentru a detecta furturile. Algoritmii de machine learning pot detecta acțiuni ale hoților și le pot semnala agenților de pază. Astfel, scade numărul de persoane care trebuie să supravegheze toate camerele de supraveghere. De asemenea, Machine Learning se regăsește în conducerea automată a vehiculelor. Studenții învață aici să proiecteze astfel de algoritmi de învățare automată, să îi aplice atât în Computer Vision, cât și în Autonomus Driving sau Bioinformatică. Era nevoie de un astfel de program de masterat în Timișoara pentru că aici activează companii renumite la nivel mondial, cu preocupări în acest domeniu.

Programul Securitatea Informației și a Sistemelor Cibernetice a fost format datorită dezvoltării accentuate a sistemelor hardware și software din ultima decadă. Această dezvoltare a dus la o nevoie foarte mare de a proteja datele stocate și procesate. Ce ar însemna ca sistemele bancare să nu fie protejate corespunzător? Practic, un hacker poate avea acces la sumele de bani pe care orice client le depune la bancă. De asemenea, canalele de comunicare trebuie criptate și securizate, pentru ca informațiile confidențiale să ajungă doar acolo unde sunt direcționate. Prin acest program de masterat studenții învață să asigure eficient securitatea rețelelor de calculatoare, a aplicațiilor mobile și a sistemelor industriale. Există cerere pentru astfel de specialiști atât pe piața muncii, cât și în cercetare.

Related posts

Premiile Media de Excelență 2018 by Amprenta Advertising

redactia

JTRE has selected contractors for the Eurovea extension, including the first Slovak skyscraper

Papuc Irina

Consiliul Judeţen Timiş vinde acţiunile deţinute la Drumco, pentru un milion şi jumătate de dolari

Robert Bloancă

NTT DATA Romania, 18 ani de inovație și încredere oferită partenerilor săi

redactia

Angajări pe timp de criză: peste 100 de companii internaționale continuă să caute personal

Ion Surdu

TM | UVT, parte al celui mai mare proiect de colaborare internațională din istoria științei

Studenţii chinezi vor studia masteratul la Universitatea Politehnica Timişoara

Robert Bloancă

ITCamp 2018 | Conferință premium de comunitate pentru profesioniștii IT

A. I.

O societate din domeniul automotive, din localitatea Făget din Timiş, a fost închisă din cauza coronavirusului

Robert Bloancă

Swiss Capital, premiat la deschiderea Anului Bursier 2019

redactia

Primul workshop din Vestul țării despre blockchain la UVT

Ligia Voro

Poveşti de succes cu George Haber, milionarul orădean de pe Silicon Valley

Stefana Muresan

Prime Telecom sprijină companiile din industriile educaționale, artistice și sportive cu resurse gratuite de cloud

Ligia Voro

Fabrica Timişoreana a beneficiat de investiţii de peste 100 de milioane de euro în ultimii 15 ani

Stefana Muresan

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 3: DAW Bența produce cu grijă față de mediu ­și investe­ște constant în inovație ­și cercetare

redactia

Număr record de participanți la Târgul de Cariere Digital Oradea, peste 2.800

Traian Dan

Ghidul Programului Național Casa Verde Fotovoltaice, lansat în consultare publică

Traian Dan

Google, primul Atelier Digital din România la Facultatea de Management în Producție și Transporturi Timișoara

Stefana Muresan

Bucharest and Budapest seem attractive from London

Ionut Oprea

Veșmintele pontificale, create la Satu Mare

Stefana Muresan

Ţiriac Imobiliare vizează Timișoara și Brașovul

Stefana Muresan

Mai am un singur dor/Să circul pe A8

redactia

20 de ani de evoluție în industria IT – de la EBS Romania la NTT DATA Romania

Nicolae Pop

2500 euro oferiți de E.ON România câștigătorului Energy Challenge

Ligia Voro

Leave a Comment