Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agricultura ecologică din Ardeal se digitalizează

Cercetarea, inovarea și digitalizarea (CDI) pentru produse ecologice românești la standarde înalte vor deveni  obiective importante ale mișcării bio din zona Transilvaniei.

Asociația și consorțiul de clustere INTER-BIO și USH Pro Business au organizat o întâlnire dedicată operatorilor din sector, găzduită de Cooperativa Agricolă Bio Carpathia Braşov, care s-a desfășurat în format hibrid.

Dezbaterea a punctat importanța standardizării în agricultura ecologică; a colaborării între operatori; a cercetării, transferului de cunoștințe și de tehnologii; aplicarea de soluții de digitalizare, conectare a proceselor, algoritmi de inteligență artificială pentru predicția evenimentelor specifice domeniului.

Concluziile au evidențiat provocările imediate din agricultura ecologică, accelerate de criza epidemiologică. Presiunea cade acum deopotrivă pe fermieri, procesatori, comercianți în efortul fiecăruia sau conjugat de a oferi produse de calitate, la standarde naționale sau internaționale solicitate.

Presante sunt obiectivele operatorilor legate de digitalizarea proceselor. Acestea implică pregătirea personalului calificat pentru tehnologii avansate, în vederea implementării noilor soluții la nivel de fermă.

Nevoile imediate cuprind soluții inteligente pentru reducerea consumului de energie în ferme și unități de procesare, reducerea amprentei de carbon per produs alimentar, soluţii inovative pentru prelungirea valabilității produselor bio, monitorizarea inteligentă a culturilor și a efectivelor de animale în sistem ecologic, transferul tehnologic în producţia şi procesarea bio a alimentelor.

Un reper important în alinierea la cerințele pieței este standardizarea, necesară celor care lucrează în domeniu pentru că aduce informația corectă la nivelul părților interesate.

„Avem în vedere susținerea tuturor celor implicați pe filierele de produse ecologice să investească în CDI și în digitalizare. Suntem parte din centrele regionale de digitalizare și inovare și suntem pregătiți să-i sprijinim. Start-up-urile și firmele partenere ale Universității Spiru Haret (USH) au prezentat soluții digitale care au fost apreciate” a declarat Costin Lianu, director general USH Pro Business, președintele Asociației INTER-BIO.

„Asociația noastră este un promotor activ al produselor ecologice atât în regiune, cât și la nivel național” a spus Aurel Blaj, președintele Carpathia Brașov.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Stațiunea Băile 1 Mai, reabilitată cu 7 milioane de euro, fonduri europene

Articolul următor

IT-iștii din Cluj și-au ales conducerea pentru următorii doi ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share