Consultare pentru salariul minim

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a inițiat o consultare a mediului de afaceri cu privire la cele trei scenarii propuse de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru creșterea salariului minim brut în anul 2021.

La începtul testului IMM, participanții la sondaj trebuie săprecizez forma de organizare: microîntreprindere, întreprindere mică, mijlocie sau mare, ONG sau altele. De asemenea, în cadrul testului trebuie precizat numărul de salariați și domeniul de desfășurare al activității.

Trei scenarii

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a propus trei scenarii pentru creșterea salariului minim brut în anul 2021. Prima variantă este creșterea salariului minim cu 150 de lei, de la 2.230 de lei la 2.380 de lei. A doua variantă propusă este creșterea salariului minim cu 105 lei, de la 2.230 de lei la 2.335 de lei, iar a treia, creșterea salaiului minim cu 194 de lei, de la 2.230 de lei la 2.424 de lei. Mediul de afaceri este întrebat cu care dintre variante este de acord, sau cu niciuna.

Patronii mai sunt întrebați la ce nivel consideră ei că ar trebui să fie salariul minim brut pe economie. O altă întrebare se referă la faptul dacă societate lor va fi afectată în vreun mod de creșterea salariului minim și dacă vor disponibiliza personal în 2021 ca urmare a creșterii salariului minim.

Mediul de afaceri mai este solicitat să își dea cu părerea dacă ar trebui să fie diferențiat slariul minim pentru persoanele cu studii superioare față de cele fără studii superioare.

Antreprenorii mai sunt chestionați asupra măsurilor care ar trebui luate pentru a crește salariul minim brut pe țară în 2021: reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă; păstrarea măsurilor suport (gen kurzarbeit, decontarea unui procent din salariu, sprijin pentru telemuncă); creşterea investiţiilor; reducerea birocraţiei; altele.

Exit mobile version