Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TB 100: SATURN SA Alba Iulia, furnizor important de piese turnate

Una dintre cele mai importante turnătorii din România, S.C. SATURN S.A. din Alba Iulia este un furnizor dedicat unei game largi de piese turnate din fontă. Turnătoria are o capacitate totală de 17.500 tone pe an. Societatea pe acțiuni, cu capital integral privat, este deținută majoritar de compania C.I.M.U. S.R.L. din Cinisello Balsamo (MI) – Italia.

Compania SATURN a fost fondată în 1972 și a început să producă trei ani mai târziu. Întregul proiect după care a fost ridicată fabrica i-a aparținut companiei germane BUDERUS WETZLAR, principalele utilaje au fost importate din Germania, iar procesul de producţie se bazează, de asemenea, pe know-how german. În prezent, capacitatea totală a turnătoriei este de 17.500 tone pe an, iar peste 70% din producţie este exportată.

În ultimii ani, strategia companiei a vizat, în principal, următoarele direcții: îmbunătăţirea continuă a calităţii produselor turnate, extinderea, diversificarea şi modernizarea producţiei prin aplicarea unor ample investiţii şi a unor inovaţii tehnice contemporane, respectiv certificarea sistemului de protecția mediului.

Produse pentru diverse sectoare

Produsele reprezentative ale companiei sunt piese turnate din fontă utilizate în următoarele sectoare:

  • maşini unelte (batiuri, carcase, traverse fixe şi mobile, mese fixe şi mobile, mese pentru strunguri verticale, montanţi);
  • echipamente pentru industria extracţiei petrolului;
  • maşini pentru industria uşoară;
  • industria auto (matriţe);
  • altele, diverse.

Produsele se livrează incluzând operaţiile: curăţat, eboşat, tratament termic pentru detensionare, în unele cazuri normalizat şi grunduit.

Caracteristicile pieselor turnate:

  • dimensiuni: min. 500 – max. 20.000 [mm];
  • greutate: min. 80 – max. 35.000 [Kg].

Societatea utilizează sistemul calităţii conform EN ISO 9001:2015, fiind certificată de TÜV SÜD Germania.

Investiții pentru creșterea performanțelor

În cursul ultimilor ani au fost făcute investiţii importante pe fluxul tehnologic pentru creşterea performanţelor tehnice.

Astfel, S.C. SATURN S.A. dispune astăzi de un sistem computerizat de modificare o fontelor nodulare, care permite elaborarea eficientă şi precisă a tuturor mărcilor standardizate de fonte cu grafit nodular.

De asemenea, a fost pus în funcţiune un cuptor pentru tratamente termice de normalizare, care permite obţinerea pe piese turnate a valorilor ridicate de duritate, de 290 – 300 HB.

A fost instalat un echipament de vopsire a formelor de turnare, care permite creşterea productivităţii şi reducerea costurilor pe linia de producţie.

Au fost asimilate procedee tehnologice precise care permit extinderea producţiei de piese turnate cu modele de polistiren, implicând piese din domeniul construcţiei de maşini de orice dimensiuni, respectiv mărci de fontă.

Precizia procedurilor tehnice utilizate a permis realizarea celui mai lung batiu turnat în Europa: o piesă cu o lungime de 17.700 mm și greutate de 32.600 kg.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cu bani europeni rețeaua de distribuție a apei din județul Satu Mare va fi extinsă cu 260 km, iar rețeaua de ape uzate cu 450 km.

Articolul următor

Parcurile industriale din Maramureș și-au desemnat administratorii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share