Semne bune în piața rezidențială: mai multe autorizații de construire

Institutul Național de Statistică a publicat datele cu privire la evoluția autorizațiilor de construire de clădiri rezidențiale în februarie și în primele două luni ale anului curent.

Statisticile indică o dinamică anuală pozitivă pentru autorizațiile de construire clădiri rezidențiale pentru a treia lună consecutiv în februarie, dar în decelerare la 3,1% (la 3.195 unități), conform unui raport al Băncii Transilvania (BT). Se evidențiază majorarea autorizațiilor de construire clădiri rezidențiale pe segmentul urban, cu 4% an/an, la 947 de unități în februarie. Cele din rural au urcat cu 2,7% an/an, la 2.248 de unități.

În perioada ianuarie-februarie, autorizațiile s-au majorat cu 6,1% an/an, la 5.753 de unități, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare. Se evidențiază majorarea componentei urbane cu 12,3% an/an, la 1.827 unități. Pe segmentul rural s-a înregistrat un avans cu 3,5% an/an, la 3.926 unități.

Conform unei analize sectoriale recente, elaborată prin utilizarea bazei de date Eurostat, dinamica prețurilor pe piața imobiliară rezidențială din România este influențată de factori precum evoluția prețurilor pe piața Uniunii Europene, costurile reale de finanțare și salariul mediu net.

“Pentru ciclul economic postcriză ne așteptăm la o evoluție favorabilă a climatului din piața imobiliară rezidențială, scenariu susținut de persistența costurilor reale de finanțare la un nivel redus pe termen mediu, intensificarea convergenței economiei interne spre media din Zona Euro (principalul partener economic) și oportunitatea accelerării procesului de modernizare”, estimează Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică al BT.

Exit mobile version