Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitarii clujeni studiază impactul pandemiei asupra antreprenorilor

Impactul pandemiei asupra întreprinzătorilor din România este analizat de către cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB) în cadrul unui amplu proiect menit să monitorizeze evoluția activității antreprenoriale la nivel global.

Cercetarea Global Entrepreneurship Monitor (GEM) va fi realizată în colaborare cu 40 de universități și instituții de cercetare de prim rang din  lume, România fiind reprezentată de UBB prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

„Pandemia de coronavirus a adus schimbări majore în contextul și condițiile în care funcționează antreprenoriatul, nu doar în România, ci și în întreaga lume. Majoritatea întreprinzătorilor s-au confruntat cu dificultăți nemaiîntâlnite anterior, însă noul context a generat și noi oportunități de afaceri în multe domenii.

Pornind de la aceste schimbări fundamentale ale contextului economic, comunitatea noastră academică, prin alăturarea la un proiect internațional de cercetare, își propune să vină în sprijinul factorilor decizionali care au ca obiectiv dezvoltarea acestui sector, respectiv al celor care își doresc să pornească o afacere sau  să fie mai bine informați în privința antreprenoriatului românesc”, afirmă decanul FSEGA, Răzvan Mustață.

„După ce UBB a început de mai mulți ani o modificare în cultura sa organizațională, implementând și „mindsetul antreprenorial”, prin seriozitatea și performanța arătate în acest demers, iată, că acest nou proiect confirmă că UBB devine și un actor național și global în zona antreprenoriatului”, subliniază rectorul UBB, Daniel David.

GEM este un proiect internațional de cercetare inițiat de London Business School (Marea Britanie) și Babson College (SUA), realizat de un consorțiu de 40 de echipe naționale asociate în principal cu instituții academice de top. Echipa proiectului realizează cercetări bazate pe sondaj privind antreprenoriatul din întreaga lume,  colectând aceste date direct de la întreprinzătorii individuali.

Cercetarea este bazată pe două componente principale: ancheta populației adulte și cea a experților naționali (NES). Prima se face pe minimum 2.000 de persoane adulte de 18-64 de ani, în fiecare țară participantă. În acest fel se pot captura informații și cu privire la economia informală din aceste state și la modul în care indivizii unei țări înțeleg la nivel individual cum trebuie să demareze o afacere, cum văd oportunitățile din economie la un moment dat.

A doua se bazează pe interviuri realizate cu experți în diferite domenii ale antreprenoriatului, oferind o mai bună înțelegere a contextului național în care indivizii pot începe o afacere. Metodologia de cercetare  permite comparea internațională a rezultatelor, oferind posibilitatea factorilor decizionali la nivel național și internațional să elaboreze politici și strategii de dezvoltare adecvate bazate pe considerente științifice.

În proiectul GEM la nivel global din 2020 au fost incluși 13.5000 de adulți din 46 de economii naționale. 43% cunoșteau pe cineva care a încetat o afacere în 2020 ca urmare a pandemiei, în timp ce 25% cunoșteau pe cineva care a început o afacere în timpul pandemiei. România se alătură acestui proiect începând cu anul 2021 printr-o echipă de cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autostrada Cluj – Sălaj, propusă la finanțare prin PNRR

Articolul următor

Avioanele Wizz revin pe aeroporturile Ardealului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share