Cei de la APIA Timiș se pregătesc să introducă utilizarea dronelor la verificarea terenurilor agricole

Tehnica modernă își va face apariția în curând în activitatea celor de la APIA Timiș, odată ce dronele vor fi folosite pentru verificarea terenurilor agricole, pentru a înlocui controalele clasice. Munca depusă de angajații Agenției este semnificativă, Timișul, cu cele 541.000 de hectare de teren arabil, fiind pe primul loc în țară la acest capitol.

În sistemul de plăți al APIA au fost înregistrate aproximativ 541.000 de hectare de teren agricol, iar cartografierea și stabilirea situației acestora necesită eforturi deosebite pentru munca de teren. Dar, situația s-ar putea schimba, cu ajutorul tehnicii moderne.

„Fiind județul cel mai mare ca și suprafață, anul trecut am verificat un număr de 638 de cereri, aproape jumătate prin control clasic, care înseamnă echipă în teren. S-au verificat în acest mod peste 23.000 de cereri, un număr foarte mare, cu mențiunea că de toate avem 165.000. Asta implică un efort de trei luni peste vară extrem de intens. Practic, toate controalele trebuie finalizate la 1 octombrie și atunci peste vară, de regulă, este un program extrem de intens. În total, s-au verificat 105.000 hectare, cu mențiunea că 90% au fost verificate prin control clasic, iar 10% prin teledetecție”, a anunțat Florin Faur, șeful APIA Timiș.

Pentru teledetecție parcelele sunt verificate cu ajutorul unor imagini obținute din satelit. În viitor, șansele sunt extrem de mari să fie utilizate și drone, astfel că numărul controalelor fizice în teren va scădea.

„Noi folosim ca instituție și acest instrument tehnologic încă de la începuturi, care ne permite în baza unor imagini satelitare să avem rezultate riguroase pe ce înseamnă controlul pe teren și care probabil, în viitor, vor avea o pondere din ce în ce mai mare, prin scăderea în paralel a controalelor fizice în teren. Nu ascundem faptul că luăm în calcul că vom avea controale cu drone, pentru că aceasta nu mai este deja ceva spectaculos. Este o metodă utilizată pe scară largă și atunci probabil că vom reuși să facem controale mult mai simplu, inclusiv atunci când plouă pe teren, când aproape este imposibil să intri pe teren cu un mijloc auto”, a declarat șeful APIA Timiș.

Exit mobile version