1 din 10 angajați lucrează în IT la Cluj

Clujul, Iașiul și Bucureștiul au cele mai mari procente ale salariaților care activează în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) în raport cu totalul forței de muncă.

100.000 de angajaţi din capitală, adică 10% din totalul celor din Bucureşti, lucrează în IT&C, conform ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. În Cluj, 9% din salariaţi lucrează în IT, iar în Iaşi rata se apropie de 8%.

Acestea fiind judeţele în care numărul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut de patru ori în perioada 2008-2020. În top cinci judeţe în funcţie de raportul din­tre numărul de IT-şti şi totalul salariaţilor se mai află Timiş şi Braşov.

„Clasamentul oglindeşte exact clasamentul centrelor universitare după numărul de studenţi. Industria a mers acolo unde sunt marii robineţi de talente – cele mai bune universităţi. Apetitul ti­nerilor pentru a urma facultăţi IT creşte tot mai mult. E nevoie ca piedicile care au fost şi sunt în calea creşterii numă­ru­lui de locuri la facultăţile de IT să ca­dă“, a ex­plicat Florin Talpeş, CEO al companiei informatice Bitdefender.

220.000 de angajaţi lucrau în IT&C în 2020, în creştere cu 70% faţă de 2008. Creşterea este înceată faţă de ceea ce ar fi putut în­ghiţi industria, deoarece numărul de joburi dis­ponibile e mult mai mare decât numărul de candidaţi. Anual, de pe băncile facul­tă­ţilor cu profil IT ies 8.000 de absolvenţi.

„În trei ani numărul de angajaţi din sectorul IT din oraşele mari – Bucureşti, Cluj, Iaşi – se va dubla“, a spus Andrei Pitiş, CEO al Simple Capital, companie de investiţii pentru start-up-urile din IT. Angajaţii din IT&C sunt cel mai bine plătiţi din economie: cu un salariu mediu de 7.200 de lei net, câştigă dublu faţă de un salariat plătit cu salariul mediu pe economie.

Exit mobile version