Anii Drumeției în Sibiu: A fost elaborat Ghidul de bune practici pentru amenajarea traseelor

Categorii: Turism, Ultimele știri

În contextul desfășurării Programului „Anii Drumeției”, specialiștii contractați de Consiliul Județean Sibiu au elaborat Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în Județul Sibiu. Documentul a fost supus unui proces de consultare care a vizat reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale și a Unităților Administrativ-Teritoriale din județul Sibiu, iar în prima parte a lunii august va fi supus aprobării consilierilor județeni.

Un traseu de drumeție, fie pedestră, fie de cicloturism, trebuie în primul rând să fie un traseu practicabil în siguranță, să dispună de o potecă amenajată, lină și îngrijită, astfel încât publicul larg să se bucure de experiența unei drumeții fără pericole. Pentru a nu obstructiona peisajul natural și pentru a evidenția detaliile traseelor ce țin de natura locurilor, potecile trebuie marcate într-un mod cât mai unitar, iar marcajele trebuie să se integreze în peisajul de drumeție, fără a atrage atenția drumețului, transmit consultanții Asociației Județene de Turism.

Conținutul documentului elaborat reglementează astfel pașii realizării unui traseu de drumeție, indiferent de natura sa, în zona montană și colinară a județului Sibiu, integrând cele mai importante aspecte care transformă drumeția într-o experiență sigură și plăcută, la standarde înalte de practicabilitate pentru turiștii care îl vor parcurge.

Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în Județul Sibiu cuprinde o clasificare a tipurilor de trasee existente și pretabile reliefului din județul Sibiu și o procedură de amenajare și întreținere a acestora, care vizează infrastructura, marcajele turistice și elementele de signalistică (indicatoare de direcție, plăci de semnalizare, panouri de informare), mobilierul și punctele de belvedere. Traseele de drumeție din județul Sibiu vor fi astfel împărțite în trasee de drumeție pedestră montane, trasee de drumeție pedestră de interes local, din zona colinară, trasee tematice de drumeție și trasee tematice de cicloturism.

Toate elementele de signalistică vor respecta o grafică unitară urmând anumite reguli de estetică și dimensiuni standard, vor fi realizate din același material, respectiv alucobond de 4 mm pentru altitudini sub 1400 m și fier pentru altitudini mai înalte.

Ghidul de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în Județul Sibiu a fost creat de echipa Programului „Anii Drumeției” în colaborare cu Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu și cu îndrumarea reprezentanților de profil ale societății civile, și poate fi consultat aici.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Exit mobile version