Cercetător originar din Aiud, laureat al unui premiu internațional pentru realizări remarcabile în investigații clinice

Laureatul din anul 2021 al Premiului Judson Daland pentru realizări remarcabile în investigații clinice orientate către pacient este cercetătorul român Sergiu Pașca, născut în Aiud.

Acesta este profesor asociat în psihiatrie și științe comportamentale la Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine, Bonnie Uytengsu, director al Stanogen Brain Organogenesis Program și director al Stanford Neuroscience Stem Cell Core, Wu Tsai Neurosciences Institute, Universitatea Stanford.

Premiul va fi acordat la reuniunea din 2022 din aprilie a Societății Filozofice Americane, scrie alba24.ro.

Distincția poartă numele doctorului Judson Daland, născut în 1860, un proeminent medic din Philadelphia și o figură remarcabilă în cercetarea medicală, care a lăsat cea mai mare parte a proprietății sale Societății pentru a sprijini cercetarea în medicina clinică.

Premiul recunoaște realizările remarcabile în investigația clinică, în special cercetarea orientată spre pacient.

Premiul de 50.000 $ este oferit la fiecare 3-5 ani.

Potrivit sursei citate, cercetătorul Sergiu Pașca a mai primit pe parcursul carierei sale o mulțime de premii, printre care prestigiosul ”Early Career Life Scientist Award” din partea Forumului Internațional de Biologie Celulară.

Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

Românul a fost cel care a arătat pentru prima dată că organoizii pot fi puși laolaltă și pot forma ansambluri cerebrale. Mai mult, acest ansambluri sunt capabile să activeze generarea de circuite neuronale.

 

Exit mobile version