Încep lucrările la cea mai lungă aducțiune de apă potabilă din România

Compania de Apă Someș (CAS) a semnat contractul de lucrări pentru realizarea aducțiunii Cluj – Sălaj, cea mai mare din țara noastră.

Contractul pentru tronsoanele Zalău – Șimleu Silvaniei și Bălan – Cehu Silvaniei face parte din programul major de investiții derulat de CAS prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune. Acesta are o valoare de 60 de milioane de lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), cu o durată de execuție de 22 luni.

Realizarea aducțiunii Cluj-Sălaj se va face prin două contracte de lucrări, aferente celor județe, semnându-se marți primul aferent secțiunii aflate pe teritoriul Sălajului. Lungimea aducțiunii principale va fi de 164 km, din care secțiunea care se va realiza prin acest contract este de 68 km, împărțită în 15 tronsoane.

Traseul din Sălaj va trece prin patru municipii și orașe (Zalău, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei, Jibou), comunele Bălan, Surduc, Someș-Odorhei, Sălățig, Hereclean, Vârșolț, Crasna, Pericei. Aducțiunea Cluj – Sălaj va avea rolul de a crește semnificativ nervura sistemului regional centralizat deservit de CAS și să elimine vulnerabilitățile sistemelor deservite de sisteme locale afectate de schimbările climatice.

Aceasta va asigura continuitatea serviciului cu o apă de calitate provenită din sursa Clujului (stația de tratare Gilău), diminuând impactul asupra mediului. Megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Cluj și Sălaj are o valoare de 1,6 miliarde de lei, fără TVA. Obiectivul general vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din cele două județe.

Exit mobile version