Scumpirea materialelor de construcții, reflectată în contractele antreprenorilor

Constructorii urmează să vor primească mai mulți bani la scumpirea materialelor, dar mai puțini la ieftinirea acestora | Foto: API

Proiectul de lege privind ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică şi a contractelor de lucrări aflate în derulare, prin actualizarea preţurilor la materialele de construcţii și aplicarea unui coeficient de ajustare a trecut de Camera Deputaților.

În lipsa acestor măsuri, multe lucrări finanțate din bani publici riscau să nu mai fie terminate din cauza creșterii prețurilor materialelor de construcții. Proiectul adoptat de deputați stabilește că ajustarea prețurilor se va realiza prin aplicarea indiciilor de cost în construcţii pentru costul materialelor, stabiliți de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi publicaţi lunar în Buletinul Statistic de Preţuri.

Autoritățile locale au acum un instrument legal pe care îl pot folosi pentru a finaliza lucrările publice demarate la nivelul comunităților acestora.

„Acum, constructorii au posibilitatea ca, prin încheierea unui act adiţional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al unității administrativ teritoriale, în cazul contractelor aflate în execuţie, să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS.

În cazul în care apar costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la ministerul care finanţează proiectul, pentru acoperirea acestor majorări. Toate contractele care se vor semna după intrarea în vigoare a legii vor avea prevăzută această măsură a ajustării prețurilor”, a specificat deputatul maramureșean Călin Bota.

Exit mobile version