Ardelenii și bănățenii evită farmaciile pe internet

Locuitorii din Ardeal și Banat sunt mai reticenți în a achiziționa online medicamente | Foto: Ipsos

Regiunile Banat și Transilvania sunt pe ultimele locuri în România în privința cumpărături online din farmacii, într-un clasament dominat de capitala țării.

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piață Ipsos, pentru lanțul Professional Farmaline, cele mai active regiuni sunt București – Ilfov (22%), Nord-Est, Sud-Est (câte 14%), Sud (12%). Regiunile Centru (8%), Vest (9%), Sud-Vest (10%) și Nord-Vest (11%) se află la finalul clasamentului.

Trei din patru clienți ai farmaciilor fizice au cumpărat și din cele online. O treime dintre clienții farmaciilor online estimează o creștere a frecvenței comenzilor în următoarele șase luni. Cele mai populare categorii cumpărate dintr-o farmacie online în ultimele trei luni au fost suplimente alimentare, produse de îngrijire a pielii și corpului, medicamente fără prescripție medicală, produse pentru îngrijirea copilului.

Românii aleg să cumpere dintr-o farmacie online pentru prețul mai avantajos, faptul că pot face comenzi oricând doresc, oferte promoționale, livrarea produselor acasă, nefiind nevoie să se deplaseze până la farmacie. Cei care nu au comandat niciodată dintr-o farmacie online au invocat costul de livrare la domiciliu, lipsa posibilității de a discuta cu un farmacist, timpul de livrare prea mare.

Categoria de vârstă care optează cel mai des pentru farmaciile online este 35-39 ani (20%), urmată de 30-34 și 50-55 ani (câte 19%). Studiul a fost realizat pe 500 de cumpărători de 22-55, eșantion reprezentativ urban. Interviurile online cu respondenții s-au desfășurat în perioada 12-19 octombrie. Professional Farmaline numără 200 de angajați, 25 de farmacii și oficine locale în județele Brașov, Prahova și Dâmbovița.

Exit mobile version