Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fabrica Bosch a instalat un laborator ultramodern la Universitatea Tehnică

Monica Constantinescu și Vasile Țopa au inaugurat noul laborator Industry 4.0 | Foto: Vlad Cupșa – Komiti

Grupul Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, a inaugurat oficial un laborator dedicat Industriei 4.0 în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/
📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/
📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

„Dezvoltăm permanent programe și inițiative care să sprijine educația și formarea viitorilor experți în domeniul tehnic. Un pilon important al activității din cadrul fabricii noastre este reprezentat de colaborarea strânsă cu mediul universitar.

Contribuim activ la formarea tinerei generații de ingineri și specialiști, prin oferirea de expertiză practică în unul dintre cel mai inovatoare și competitive domenii: industria auto. Odată cu inaugurarea acestui laborator, ne dorim să asigurăm, încă din anii facultății, și dezvoltarea competențelor digitale, atât de necesare în contextul evoluției tehnologiei în domeniul mobilității”, a afirmat Monica Constantinescu, director comercial al fabricii Bosch Cluj.

Stațiile din laborator pot fi interconectate

Studenții vor avea oportunitatea de a învăța într-un laborator prevăzut cu echipamente moderne folosite în procese de producție automatizate din industria auto. Laboratorul cuprinde o linie de producție Modular Mechatronics Training System MMS 4.0), concepută în scop didactic, modulară, cu stații care pot fi utilizate independent sau interconectate.

Aceasta facilitează învățarea conceptelor de Industrie 4.0, conectivitate, modul de configurare a sistemelor de producție, cloud engineering, sisteme RFID (identificare prin frecvență radio), procese de producție automatizată. Laboratorul conține și un sistem multiaxe pentru simulare CNC (mașină-unealtă cu comandă numerică), stații de presare inteligentă și de înșurubare cu măsurare de forțe.

„Evenimentul se înscrie în cadrul dorinței noastre a de a asigura cele mai bune condiții de studiu pentru toți studenții săi și a furniza ingineri pregătiți pentru o piață a forței de muncă extrem de dinamică și provocatoare. Prin programele de studiu pe care le oferim, urmărim să asigurăm absolvenților noștri competențele tehnice, tehnologice și digitale care să le asigure un grad sporit de angajabilitate.

Acest lucru este posibil și datorită susținerii din partea mediului economic din Cluj-Napoca și din zonă. Parteneriatul cu fabrica Bosch este unul strategic pentru universitatea noastră, care a crescut constant în ultimii ani, iar inaugurarea laboratorului de Industrie 4.0 reprezintă o încununare a multitudinii de proiecte comune”, a declarat rectorul UTCN, Vasile Țopa.

Investiție totală: 465 de milioane de euro

Cadrele didactice vor susține cursuri care au ca scop aplicarea practică a cunoștințelor teoretice: ingineria sistemelor de producție, procese industriale automate, aplicații robotice, digitalizarea industriei și Industrie 4.0, fabricație inovativă pentru dezvoltarea de produse noi. Experții Bosch vor susține prezentări, workshop-uri și training-uri pe diferite teme ca managementul calității, metodologii de rezolvare a problemelor, mentenanță, ergonomie, Industrie 4.0, management de proiect, testare automată și electropneumatică.

1.500 de studenți au participat anul trecut la programe educaționale în sediile Bosch din România. În cadrul fabricii Bosch Cluj 250 de studenți accesează anual programele pentru tineri, precum Working Student sau Junior Manager. În ultimii trei ani, 300 de studenți au făcut parte din programele de practică special concepute în cadrul fabricii.

Unitatea de producție din Cluj are acum 40 de poziții disponibile destinate tinerilor aflați la început de carieră. Bosch construiește la Cluj drumul către fabrica inteligentă a viitorului, bazată pe soluții de Industrie 4.0, cu mașini care sunt conectate, comunică între ele și se organizează, având totuși o orientare centrată pe oameni.

Fabrica de la Jucu utilizează tehnologie de ultimă oră în procesul de producție, implementând soluții de Industrie 4.0 combinate cu învățarea automatizată și inteligența artificială, pentru a produce componente electronice inteligente cu complexitate ridicată ce sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor. Investiția de la deschiderea fabricii, din 2013, se ridică la 465 milioane euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rețelele de apă din Sălaj și Cluj vor avea monitorizare automatizată

Articolul următor

Rompetrol va construi patru stații de carburanți în județul Arad, pe A1

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share