Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Arta româno – japoneză în Cetatea Oradea Mare

Cetatea Oradea FOTO YOUTUBE
Sediul Sumitomo Corporation – Tokyo

Cetatea Oradea va găzdui vineri, 10 decembrie 2021, expoziția de artă fotografică intitulată Oameni și peisaje din România și Japonia”, în cadrul evenimentului ce promovează 100 ani de relații diplomatice româno-japoneze – premiza dezvoltării relațiilor economice.

Evenimentul este organizat de compania multinațională Summit Agro Romania, sub patronatul Ambasadei Japoniei în România, cu concursul Federației Internaționale de Artă Fotografică. La vernisajul fotografic va participa Ambasadorul Japoniei în România, Excelența Sa Dl. Hiroshi Ueda, precum și personalități bihorene, din toate sferele sociale.

De ce Oradea?

Motivația pentru care Summit Agro Romania a ales să organizeze evenimentul în Oradea este una întemeiată. Oradea a devenit un oraș european multicultural, care cunoaște un progres economico-financiar dar și cultural fără precedent. Face parte din tripleta românească aflată pe podiumul rentabilității investițiilor și afacerilor: Cluj -Napoca, București, Oradea.

Administrativ și economic, cultural și social, municipiul a trecut printr-o profundă transformare. Fondurile europene absorbite au contribuit din plin la aceste schimbări. Cultural, municipiul a fost inclus, din 2012, într-un circuit internațional al orașelor marcate de curentul Art Nouveau. Bogatul patrimoniu arhitectural Art Nouveau face ca orașul de pe Crișul Repede să poată concura, cu succes, cu destinații căutate precum Viena, Barcelona, Bruxelles sau Budapesta.

Sorgintea niponă a companiei Summit Agro Romania

Înființată în 1997, Summit Agro Romania va celebra curând primii 25 de ani de activitate în România. Compania are ca principal obiect de activitate comerțul cu produse pentru protecția plantelor, biostimulatori, fertilizanți și produse pentru combatere biologică, reprezentând în țara noastră un număr de peste 40 de producători de produse agrochimice. Aparține grupului de firme cu capital japonez Sumi Agro Europe, care la rândul său face parte din SUMITOMO CORPORATION Japonia. Deși a luat ființă în 1919, SUMITOMO CORPORATION s-a bazat pe îndelungata experiență SUMITOMO, companie creată în anul 1630.

Produsele Summit Agro sunt comercializate în România printr-o amplă rețea autorizată de distribuitori naționali, regionali și fitofarmacii. Informațiile tehnice și asistența de specialitate sunt asigurate de o echipă de specialiști cu un înalt grad de profesionalism.

                Patricia Maria ȘTIRBU (Foto Ștefan Tóth)

Într-un interviu exclusiv acordat Transilvania Business, Dr. ing. Patricia Maria Știrbu – Președinte Summit Agro România, Bulgaria, Adria și Republica Moldova – afirma: „Păstrăm în continuare produsele pentru protecția plantelor consacrate și apreciate de parteneri și fermieri, dar dezvoltăm continuu portofoliul, căutând molecule noi și eficiente, astfel încât să putem acoperi mereu nevoile partenerilor noștri și ale fermierilor și să ne dezvoltăm armonios, împreună”… „În 2020, Summit Agro România a lansat 7 produse ce vin în sprijinul fermierilor, cu atuuri din punct de vedere al substanţelor active sau combinaţiei de substanţe active utilizate: Lieto, fungicid pentru vița de vie, cartofi, tomate; Click Pro, erbicid pentru porumb și gama Bio – Seipro, ce înglobează acum 6 produse de excepție, pentru o gamă largă de culturi”.

Gama Seipro („sei” de la „seicho”, care în japoneză înseamnă creștere și „pro” – pentru profesioniștii din agricultură), lansată și în România, include produse pentru combaterea biologică a bolilor și dăunătorilor, biostimulatori, fertilizanți și produse speciale care au certificate BIO la nivel european. Astfel, Summit Agro Romania își asumă obiectivul de a ajuta în obținerea de recolte cât mai sănătoase și sigure pentru consumatori și mediu. Debutul lui 2021 a adus Summit Agro Romania și mai aproape de fermierii români, prin dezvoltarea de noi servicii de consultanță în asigurarea culturilor: plusvaloare cu asigurări „chibzuite” de la Summit Agro. Prin numărul și diversitatea produselor din portofoliu, Summit Agro Romania oferă fermierilor programe complete de protecție și nutriție a plantelor, de la semănat până la recoltare, consultanță dedicată în ceea ce privește comercializarea și utilizarea produselor pentru protecția plantelor, consultanță în asigurarea posibilelor riscuri asociate activităților agricole, dar și valorificarea instrumentelor de asigurare a fermelor și culturilor în gestionarea optimă a riscurilor.

România, partener important pentru Japonia

În mesajul publicat pe pagina Ambasadei Japoniei în România, cu prilejul numirii oficiale în funcție, Excelența Sa Dl. Ambasador Hiroshi Ueda menționa: „România reprezintă un partener important pentru Japonia, cu care împărtășește aceleași valori universale, cum ar fi statul de drept, democrația și respectarea drepturilor omului”… „În România este un interes real pentru cultura pop japoneză, cum ar fi manga sau anime și, de asemenea, pentru cultura tradițională, adică pentru ceremonia ceaiului, ikebana și chimonouri. Mai mult de atât, am auzit că, în comparație cu alte țări, aici sunt mai multe persoane care vorbesc limba japoneză la nivel fluent. Cu toate că românii sunt atât de familiarizați cu Japonia, consider că încă mai sunt multe lucruri încântătoare despre Japonia care trebuie prezentate. Pe de altă parte, sunt multe lucruri specifice României pe care aș dori să le împărtășesc japonezilor: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele trei festivaluri de teatru importante din Europa, vinurile și mierea delicioase și accesibile ca preț, natura neatinsă de mâna omului reprezentată de stolurile impresionante de pelicani care zboară peste Delta Dunării, calitatea personalului calificat specializat în IT și multe altele”.

Stadiul relațiilor diplomatice și al cooperării economice

Potrivit Ministerului Român de Afaceri Externe (MAE), Japonia reprezintă unul dintre statele asiatice cu care România are relaţii speciale, bazate pe valori comune. La capitolul cooperare economică, pe site-ul MAE se arată că: „Japonia este unul din principalii parteneri economici asiatici ai României şi cel mai mare investitor din Asia. Japonia a sprijinit masiv, cu asistenţă financiară şi tehnică, procesul de reforme din România. Au fost acordate împrumuturi pentru reabilitarea unor porţiuni de drumuri naţionale şi căi ferate, modernizarea unei centrale termoelectrice, a unei porţiuni a Portului Constanţa”. Investițiile firmelor japoneze în România sunt concentrate în zonele din apropierea Bucureștiului și în Transilvania. Cele mai consistente investiții nipone s-au concretizat în industria auto (componente auto, piese de schimb, componente electrice, anvelope, rulmenți). România exportă în Japonia produse din industria tutunului, echipamente electrice, produse din lemn și plută etc.

100 ani de relații diplomatice bilaterale româno-japoneze

După primele demersuri de stabilire a unor relații diplomatice în 1917, România și Japonia au reușit să-și concretizeze eforturile prin deschiderea legației României la Tokyo, în 24 iunie 1921. La finele lunii octombrie 1944, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, relaţiile diplomatice bilaterale sunt întrerupte. În septembrie 1959 are loc reluarea relațiilor diplomatice și la 1 iunie 1964 relațiile diplomatice sunt ridicate de la nivel de Legație la Ambasadă. Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice nipono-române, în anul 2009, a avut loc vizita oficială în România a Altețelor Lor Prințul Akishino și Prințesa Kiko. Între 21-23 octombrie 2019, Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită oficială în Japonia, prilejuită de participarea la ceremonia de întronare a Maiestății Sale Împăratul Naruhito. Cu această ocazie, Președintele Iohannis a avut o întrevedere fostul Premier Shinzo Abe. În cadrul întrevederii, cei doi șefi de stat au reînnoit angajamentul privind încheierea unui Parteneriat Strategic bilateral, pe parcursul anului 2021.

Memento

Summit Agro Romania le mulțumește tuturor invitaților care vor lua parte la originala expoziție de artă fotografică prilejuită de împlinirea a 100 ani de relații diplomatice bilaterale româno-japoneze. „Oameni și peisaje din România și Japonia” – Cetatea Oradea, 10 decembrie 2021.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Municipalul din Sighișoara, un spital pentru comunitate

Articolul următor

Google va susține un accelerator de startupuri cu sedii în Cluj și București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share