Podul dublu cu patru benzi peste Tisa va costa 30 de milioane de euro

Trecerea peste Tisa va fi formată din două poduri paralele, fiecare cu câte un sens de circulație

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus aplicația de finanțare a podului Teplița – Sighetu Marmației cu fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Acesta ar urma să fie dat în folosință până în vara lui 2024.

Inițial CNAIR a semnat un acord de parteneriat cu Consiliul Județean (CJ)  Maramureș în vederea realizării proiectului. Documentația a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice și se află în procedură de selecție pentru verificare de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice.

Termenele pentru depunerea ofertelor sunt: deschiderea ofertelor  – a treia decadă a lunii ianuarie, evaluarea ofertelor – 60 de zile lucrătoare, ordin de începere –  aprilie-mai; elaborarea proiectului tehnic, aprobarea sa, autorizația de construire –  prima decadă a lunii octombrie. Finalizarea lucrărilor de execuție e estimată în iunie 2024.

Trecerea peste Tisa va fi formată din două poduri paralele, cu o distanță de 3 m între ele, un pod pentru fiecare sens de circulație, având o structură formată din tablier mixt oțel-beton, cu două benzi pe sens și o lungime totală de 261 m. Proiectul prevede realizarea a 1,2 km de drum nou, construirea a cinci poduri de desecare, o intersecție de tip girație, un punct de frontieră cu parcare.

“Plățile vor fi realizate de CNAIR, licitația și implementarea fiind coordonate de administrația județeană. Legătura cu Ucraina reprezintă o oportunitate extraordinară de dezvoltare pentru ambele comunități de pe malul Tisei, eficientizând schimburile comerciale, prin reducerea timpului de călătorie și atragerea de investitori în Maramureșul istoric”, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ.

Obiectivul proiectului de 154 de milioane de lei îl reprezintă îmbunătățirea accesibilității regiunii și mobilității populației, bunurilor și serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice durabile. Acesta va fi finanțat astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 110 milioane, 15% contribuție proprie – 19 milioane, cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA – 24 de milioane.

Exit mobile version