Transportul naval pe ruta Timișoara – Serbia, mai aproape de realitate. A fost testată ecluza de pe Bega

Comisia tehnică a Administrației Bazinale de Apă Banat a testat funcționarea instalației existente la nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, în aval de Timișoara, pe canalul Bega, care leagă Timișoara, prin Serbia, de Dunăre. A fost testată funcționarea ecluzei reabilitate de aici, aceasta fiind traversată în premieră de un vaporaș.

Cu acest prilej, un vaporetto, care a plecat din Timișoara, a trecut prin ecluza de la nodul hidrotehnic reabilitat cu bani europeni. Scopul a fost de a verifica cum funcționează mecanismele ecluzei. Totul a decurs normal, ecluza este funcțională, este vestea bună. Din păcate, pentru a se putea realiza dorința de a trece cu vaporul pe Bega spre Serbia mai este de înființat un punct de trecere a frontierei, iar pe partea sârbă este necesară finalizarea lucrărilor la cele două noduri hidrotehnice aflate în țara vecină, la Klek și Srpski Itebej. Partea sârbă, parteneri în proiect, au cerut o păsuire de câteva luni, până în luna mai, pentru încheierea proiectului. Pe partea română mai este un nod hidrotehnic, la Uivar, acesta fiind funcțional.

ABA Banat a terminat lucrările de reabilitare a barajului stăvilar și a ecluzei de la Nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, în cadrul proiectului transfrontalier “Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”, cu finanțare europeană prin IPA Interreg CBC România-Serbia. Totuși, proiectul va fi finalizat abia anul viitor, când și partea sârbă va termina toate lucrările propuse. Perioada de recepție a investiției va fi finalizată în prima parte a anului viitor, când este programată și inaugurarea oficială.

Exit mobile version