Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Diabet, insulină, stil de viaţă sănătos cu Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman

Se spune că sec. al XIX-lea a fost al tuberculozei, sec. al XX-lea al cancerului, dar în ceea ce priveşte secolul al XXI-lea, acesta pare a fi umbrit de complexul de afecţiuni denumit generic diabet. Despre diabet, insulină, stil de viaţă sănătos am stat de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman de la de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, pe care bolnavii o pot găsi la Clinica de Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Cluj-Napoca. Acolo am putut observa pompele de insulină şi aplicaţii de monitorizare a nivelului glicemiei la persoanele tinere cu diabet zaharat de tip 1.

Sunt obiceiurile alimentare defectuoase, obezitatea responsabile pentru diabet?

Prof. Gabriela Roman: Nu e vorba doar de kilograme și nu cred că patologia metabolică trebuie redusă la ce mănânci și cât alergi pe zi, pentru că lucrurile sunt mult mai complicate și ar trebui să vorbim mult mai serios decât diversele publicații, în care toată lumea ştie cum ar trebui să arăți pe plajă. Lucrurile sunt foarte serioase și e clar că există de câteva decenii o alertă referitoare la marea problemă a bolilor cronice nontransmisibile. De fapt, în 2010 s-a constituit Global Alliance for Chronic Diseases, o alianță a bolilor cronice netransmisibile din care fac parte societățile internaționale care coordonează științific anumite patologii, și anume bolile cardiace, cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerele, bolile pulmonare obstructive. Această alianță a fost constituită tocmai pentru a atrage atenția asupra faptului că există o mortalitate foarte mare în lume din cauza acestor boli și, mai ales, o mortalitate precoce. Am ajuns să ne confruntăm cu severitatea afecțiunilor la pacienți sub 50 de ani. Să faci un infarct miocardic la 40 de ani este un caz suficient de grav, care nu se rezumă doar la aspecte ale stilului de viață. Ne confruntăm cu creșterea de la un an la altul, de la un deceniu la altul a numărului de pacienţi. Cele patru mari boli cronice netransmisibile au la bază foarte mulți factori care țin de stilul de viață: fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, o alimentație orientată mai mult spre dulciuri, spre grăsimi și cu mai puține fibre alimentare. Toate acestea împreună pot asocia în frecvență foarte mare obezitatea, și nu doar neapărat creșterea în greutate, cât acumularea unui țesut gras, a unui ţesut adipos, alterat. Există situații în care greutatea per total este normală, dar compoziția corpului conţine în proporţie mare țesut gras și alterat ca funcţie. Pentru marea majoritate, o greutate mai mare este asociată cu un risc crescut de a produce situații în care aceste boli cronice să se dezvolte, să progreseze și să dea, de fapt, mortalitatea mult mai devreme decât în alte situații.

Într-un anumit fel, la cineva care are diabet zaharat de tip 2, foarte complex ca producere și în care stilul de viață, într-adevăr, are un rol important, afecţiunea se asociază la rândul ei cu boli cardiovasculare, cu hipertensiunea, chiar și cu riscul de cancer. Deci ele într-un fel comunică și se asociază, iar asta înseamnă că riscul de scădere a calității vieții e foarte mare.

De ce s-a constituit această alianță a bolilor cronice?

Prof. Gabriela Roman: Alianţa şi-a propus să atragă atenția tuturor asupra prevalenței acestor afecțiuni şi să coordoneze programe de prevenție. Ce înseamnă tuturor? Populația în general, dar și guvernele la rândul lor trebuie să aibă aceste programe naționale prin care să informeze publicul, să promoveze şi să susțină acest stil de viață sănătos, fără de care nu ai cum să lupți împotriva lor. Atâta timp cât ai politici de sănătate legate de combaterea fumatului, și fiind în Europa le avem, pe plan național ar trebui să avem politici de reglementare a unor alimente, educație în școli, un sistem sanitar de prevenție. Toate acestea sunt obligații pe care şi le-au asumat țările semnatare ale declarației rezultate în urma întâlnirii la nivel înalt a alianței și care trebuie să se aplice în așa fel, încât să se realizeze prevenția din toate punctele de vedere. În ceea ce priveşte diabetul, este important să aplicăm cât mai multe din recomandările legate de stilul de viață sănătos, mai ales dacă în familie există persoane cu această patologie, pentru că una din caracteristici este că se aglomerează în familie, nu se transmite nicio genă specială, dar se constituie o configurație, o predispoziție mai mare pentru diabet, dar şi pentru boli cardiovasculare și atunci persoanele din aceste familii sunt cu un risc crescut în general de a dezvolta boli precum diabetul zaharat sau bolile cardiace în special. În aceste situaţii sunt cu atât mai importante prevenția, protecția și autocontrolul.

Ce înseamnă concret grija, atenţia la aceste afecţiuni?

Prof. Gabriela Roman: Optimizarea stilului de viață nu înseamnă că de la un anumit punct înainte trebuie să mergi de trei ori pe zi la nutriționist, de cinci ori pe zi la kinetoterapeut. Este vorba, în primul rând, de o abordare generală prin care să îți formezi un program de mișcare, mers pe jos, dacă poți și altă activitate sportivă, la sală, alergare, bicicletă, înot. De fapt, este vorba de o mișcare zilnică plăcută, sigură şi ușor de susținut.

Mersul pe jos face, așadar, nu doar piciorul frumos, ci și viața mai bună?

Prof. Gabriela Roman: Desigur, mersul pe jos este ușor de realizat și plăcut, important este să existe un mediu sigur și nepoluat. La fel de importantă este alimentația, iar rețeta e simplă: în fiecare zi trebuie să existe în alimentația noastră legume, zarzavaturi, câteva fructe pe zi, să existe o carne de bună calitate, dar nu în cantitate foarte mare. Așadar, o alimentație în general bazată pe plante ar fi cea de dorit, peștele din nou să fie unul sigur, chiar de două-trei ori pe săptămână. Prin sigur înțeleg surse nepoluate, despre care se tot vorbește.

Este cel mai rău lucru dependența de insulină? Există și produse biosimilare insulinei?

Prof. Gabriela Roman: Haideţi să nu speriem lumea. Diabetul zaharat de tip 1, cel insulino-dependent, este cel mai puțin răspândit. Mecanismul lui este de distrugere a celulelor Beta din cauza unor anticorpi produşi de organism împotriva celulelor. Aici e vorba în mai mare măsură de componența genetică, iar cazurile sunt mai puține şi apar, în general, la tineret. Aici insulina este cea care dă viață, așadar să nu-l uităm pe Profesorul Paulescu, cel care este, în concepția multora, descoperitorul insulinei. În schimb, ne confruntăm cu diabetul zaharat de tip 2, cu mecanisme complexe, ce țin de un stil de viață nesănătos, de obezitate, de țesut adipos alterat, pentru care există o gamă largă de medicație, în funcție de statusul fiecărui pacient. La un moment dat, și acesta va putea avea nevoie de insulină, și asta pentru că nu mai este produsă deloc sau suficient de organismul propriu. Dar lumea nu trebuie să se sperie, insulina este una din metodele prin care îți poți controla boala. Există numeroase produse de insulină care pot fi utilizate în funcție de caracteristica fiecărui pacient în parte.

Cum se mai administrează astăzi insulina?

Prof. Gabriela Roman: Ea se administrează injectabil și pentru cei care au diabet zaharat de tip 1 copii, adolescenți, tineri adulți există sistemele de pompă de insulină, care administrează insulina într-un mod asemănător perfuziei, este, de fapt, o infuzie continuă subcutanată de insulină. Pompele oferă beneficii suplimentare față de injecția obișnuită. În primul rând e faptul că nu te înțepi de 4-5 ori pe zi, ceea ce pentru mulți tineri e un obiectiv important şi o bucurie mare.

Alice Valeria MICU

(TB 106)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Produse și soluții sustenabile de energie pentru clienții E.ON Energie România

Articolul următor

COVER STORY: Ştefan Vuza, Personalitatea anului 2021 în economie 

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share