Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania cumpără Țiriac Leasing

Magnatul Ion Țiriac și-a vândut divizia de leasing auto grupului controlat de Horia Ciorcilă | Foto: Pro TV

Administratorii Băncii Transilvania (BT) Cluj au aprobat achiziționarea integrală a pachetului de acțiuni al companiei Țiriac Leasing.

Consiliul de Administrație al BT a aprobat perfectarea tranzacției pentru achiziționarea întregului pachet deținut de către Molesey Holdings Limited și Hyundai Auto România la Țiriac Leasing IFN, contractul fiind deja semnat. Finalizarea tranzacției este prevăzută în prima parte a acestui an, fiind supusă analizei și aprobării autorității competente.

“Această tranzacție nu reprezintă o modificare semnificativă a poziției financiare a BT, activele ce urmează a fi adăugate reprezentând sub 1% din activele grupului financiar BT. Domeniul de activitate există deja în cadrul grupului BT.

Țiriac Leasing va continua să funcționeze ca entitate separată până la finalizarea procedurilor de achiziție, urmând ca doar după această dată să aibă loc procesul de integrare în cadrul grupului financiar BT. Procesul de integrare va avea loc numai după îndeplinirea tuturor procedurilor legale, precum și după solicitarea și obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților competențe”, a detaliat directorul general al BT, Omer Tetik.

“Planul BT prin acest pas strategic este atât implicarea directă într-un model de afaceri de nișă care face diferența pe piață auto, cât și întărirea poziției cu servicii de finanțare alternative. Țiriac Leasing activează pe piață de peste 20 de ani, timp în care a dezvoltat un portofoliu diversificat de produse de leasing, prezentând o specializare semnificativă și recunoscută în sectorul auto, care va genera un aport relevant pentru grupul BT.

Țiriac Leasing are active de 213 milioane de euro, finanțând de-a lungul timpului peste 37.000 de clienți. Compania de leasing din grupul Banca Transilvania, BT Leasing (BTL), a susținut peste 10.000 de clienți și a încheiat peste 20.000 de contracte, iar în 2018 a fuzionat cu ERB Leasing.

BTL are active de 1,3 miliarde de lei. În 2021, o altă companie de profil a intrat în grupul BT, Idea Leasing. Grupul BT va beneficia în urmă finalizării tranzacției de expertiza echipelor celor două entități specializate în leasing financiar de un portofoliu reunit și de o varietate extinsă a ofertei de servicii și produse derivate”, conform conducerii BT.

Consultanții în tranzacție au fost PwC, D&B David și Baias – pentru BT, respectiv Filip & Company pentru grupul Țiriac. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. BT a realizat prima achiziție în 2015, Volksbank România, urmată în 2018 de Bancpost, ERB Retail Services și ERB Leasing, respectiv de Idea Bank, Idea Leasing și Idea Broker de Asigurare, în 2021.

BT este cea mai mare banca din România și principalul finanțator privat al economiei, are 19% cotă de piață, 3,4 milioane de clienți, 9.000 de angajați, 500 de sedii în 180 de localități. Țiriac Leasing, unul dintre liderii pieței de leasing din România, oferă finanțare în sistem de leasing financiar pentru toate modelele de autovehicule, de la autoturisme până la flote comerciale, și finanțare de echipamente. Portofoliul de clienți este format atât din companii private, multinaționale, din sectorul public, persoane fizice și persoane fizice autorizate.

Au vândut BT Operational Leasing

Anul trecut, compania Autonom Services Piatra Neamț a raportat înglobarea fostei divizii de leasing auto a grupului BT. Autonom analizează acum potențiale achiziții de firme compatibile cu modelul său de business, după ce a integrat BT Operational Leasing (BTOL). Fuziunea a permis dezvoltarea diviziei sale de leasing operațional, prin creșterea portofoliului de clienți și a activelor deținute, și colaborarea cu grupul BT. Autonom Services, cea mai extinsă rețea de servicii de mobilitate din România, a anunțat finalizarea procesului de absorbție a BTOL. Tranzacția s-a ridicat la 28 de milioane de lei, conform raportului financiar al BT din 2018.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autostrăzile dintre Ardeal și Moldova, încă pe hârtie

Articolul următor

Panfora Oil&Gas începe construcția primei sonde de explorare lângă Curtici

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share