Aeroportul din Cluj intră în parteneriat cu Paris – Charles de Gaulle

Aerogara clujeană este inclusă într-un proiect european de depoluare cu un buget de de 34 milioane euro | Foto: Alex Cozma

Centrul de Cercetare în Tranziție Energetică al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) va fi partener în proiectul Holistic Green Airport (OLGA) alături de Aeroportul International Avram Iancu (AIAIC) și de Primăria Cluj-Napoca.

Aprobat de către Comisia Europeană (CE) pentru a contribui la atenuarea impactului asupra mediului al sectorului aviației, proiectul se bazează pe o abordare integrată și va dezvolta măsuri durabile inovatoare pentru reducerea emisiilor pe partea aeriană și cea terestră, îmbunătățind eficiența energetică, calitatea aerului, biodiversitatea și gestionarea deșeurilor.

Soluțiile propuse susțin ambiția de neutralitate a emisiilor de carbon a Uniunii Europene (UE) și vizează îmbunătățirea calității vieții. OLGA se concentrează pe creșterea performanței de mediu în aeroporturi, din perspectiva operațiunilor de zbor, pasageri, marfă și comunitate. Proiectul este poziționat pentru a prezenta măsuri inovatoare de sustenabilitate și pentru a dovedi aplicabilitate la nivelul UE.

OLGA reunește 57 de parteneri și entități asociate ce formează un consorțiu, variind de la aeroporturi mari și mici, companii aeriene și industria aeronautică până la autorități publice, universități, institute de cercetare și întreprinderi mici și mijlocii inovatoare care se concentrează asupra performanței de mediu.

Patru aeroporturi internaționale sunt implicate în proiect: Paris – Charles de Gaulle (APCG), AIAIC, Milano Malpensa și Zagreb. Dezvoltarea ulterioară a rezultatelor va fi asigurată de Airport Regions Council – organizația orașelor și regiunilor cu un aeroport internațional pe teritoriul lor. OLGA se va conecta cu alte inițiative finanțate de UE axate pe aviația ecologică, stimulând continentul european ca pionier în mobilitatea inteligentă și durabilă.

Ce soluții vor fi experimentate

Sursa: UTCN

Air France, ca partener al OLGA și pionier în electrificarea flotei de echipamente de sprijin la sol pe aeroporturile din Paris, va fi o forță motrice în tranziția către energie curată și reducerea emisiilor locale, datorită muncii sale de optimizare a operațiunilor de reîncărcare electrică, soluții cu hidrogen și utilizarea combustibilului durabil pentru aviație.

Aerogările din Milano, Cluj și Zagreb vor fi locații cheie în demonstrarea replicării soluțiilor inovative implementate pe APCG și în efectuarea de demonstrații complementare pentru a spori performanța de mediu. Cu un buget de 34 de milioane de euro, din care 25 de milioane alocați de către Comisia Europeană pe 60 de luni, partenerii OLGA vor căuta să rezolve provocarea reducerii semnificative a impactului asupra mediului a transportului aerian ca un întreg.

“Este de așteptat ca proiectul să realizeze rapid progrese cuantificabile, accelerând astfel exploatarea rezultatelor. Eforturile și măsurile inovatoare ale OLGA vor conduce la reducerea emisiilor de carbon, îmbunătățirea calității aerului și conservarea biodiversității, implicând totodată întregul lanț valoric al sectorului aviației. Rezultatele OLGA vor genera un impact pozitiv la nivel societal, economic și de mediu, care se va răspândi la scară locală, națională și UE”, conform reprezentanților UTCN.

Exit mobile version