Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiție majoră la Turda: fabrică de medicamente construită “de la zero”

Unitatea de producție de 48 de milioane de euro intră în funcțiune din octombrie 2024 | Foto: STADA

Concernul german STADA Arzneimittel va da în funcțiune o fabrică în Parcul Industrial  și Logistic Arieș (AIP), printr-un proiect greenfield de 48 de milioane de euro, susținut și de statul român. Turda câștigă astfel competiția pentru noua unitate de producție cu orașe din Ungaria, Serbia, Bulgaria și România.

“Vrem să marcăm la Turda un climat perfect pentru mediul de afaceri, pentru noii investitori. Investiția STADA este una orientată spre excelență, iar compania se va dezvolta atât pe orizontală, cât și pe verticală, cu o strategie de protecție a mediului. Această fabrică va contribui la diversificarea industrială din Turda și va însemna mult nu numai pentru piața farmaceutică locală și națională, ci și pentru cea europeană.

Compania germană va crea aproape 400 de locuri de muncă și va produce o infuzie de capital în economia locală, invitând și alte firme de aici să participe la proiect. Totul va fi “eco-friendly” – inclusiv panouri solare amplasate la exteriorul fabricii și emisii reduse de carbon. Turda devine una dintre citadelele farmaceutice ale României. Prezența STADA ne onorează și ne obligă să îi fim un partener corect, să îl sprijinim continuu”, susține primarul Cristian Matei.

“Demersurile pentru investiție au pornit din 2021, urmează obținerea autorizațiilor, punerea în funcțiune a fabricii fiind programată în octombrie 2024. Unitatea va fi complet automatizată și va utiliza o tehnologie digitală de tip Industry 4.0. Vom folosi, pe cât posibil, cât mai mulți subcontractori locali. Urmărim reducerea emisiilor de carbon prin folosirea energiei solare, vom avea un management modern al clădirilor, un sistem de iluminare inteligentă, acoperiș verde pentru echilibrarea fluctuațiilor de temperatură. Estimăm o producție anuală de 100 de milioane de pachete în 2026”, afirmă Jesus Corchero, senior vice-president global operations al STADA Group.

Întretăierea de autostrăzi: asul din mâneca Turzii

“Municipiul Turda a fost ales pentru investiția STADA dintre mai multe orașe, printre care Sibiu, Brașov, Timișoara, inclusiv din alte țări europene, și pentru suportul extraordinar primit din partea administrației locale. Este un grup farmaceutic puternic în Europa, care va folosi o tehnologie înaltă, dar și specialiști de clasă. Parcul nostru industrial se întinde pe 54 ha, dintre care compania germană deține 10 ha, deci va avea loc pentru extinderi ulterioare. E important ca 10.000 de oameni care fac acum naveta din zona Turzii la Cluj-Napoca, 45 km dus-întors, să poată să își găsească aici loc de muncă”, spune Stefano Albarosa, director general al AIP.

“Zona Turda a fost selectată pentru amplasamentul ei pe axa București – Timișoara – Cluj, a faptului că este situată la întretăierea coridoarelor de autostrăzi Est – Vest și Nord – Sud, dar și pentru forța de muncă educată. Nu în ultimul rând, acest municipiu este situat între doi poli importanți din România ai industriei farmaceutice: Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. Această investiție reprezintă prima fabrică de medicamente greenfield care va fi ridicată în țară după Revoluție; sunt convins că această zonă va exploda, se va dezvolta foarte mult”, a subliniat Mihai Fugarevici, director general al STADA România.

Au lăsat loc serios de extindere

Noua unitate de producție va fi concretizată printr-o investiție de 48,3 milioane de euro, dintre care 20 de milioane ajutor de stat, etapele de construcție și partea operațională fiind coordonate de Veroljub Ljubinkovic, desemnat ca director al fabricii. Unitatea va cuprinde inițial nouă linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete).

Unitatea va ocupa inițial 30.000 mp din terenul de 100.000 mp achiziționat. Acesta permite extinderea rapidă până la 12 linii de producție, prin construirea de noi clădiri, în funcție de cererea pieței și de nevoile de dezvoltare continuă a companiei. Produsele finite (medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală) sunt destinate să deservească preponderent piața din Europa în care grupul STADA își desfășoară operațiunile.

Partener al STADA România în demersurile de prospectare de piață, due dilligence și consultanță privind obținerea ajutorului de stat a fost compania Noerr, cu o echipă coordonată de avocatul Rusandra Sandu și de expertul Iulian Sorescu. Filiala din România este compusă din entitățile STADA M&D și STADA Hemofarm. În 2020 filiala cumula afaceri de 21 de milioane de euro.

Concernul german cu sediul în Bad Vilbel a raportat afaceri anuale de 3 miliarde de euro, cu un câștig înainte de impozitare de 713 milioane euro. Acesta grupează 20 de fabrici, 50 de reprezentanțe și 12.300 de angajați. STADA este axat pe medicamente generice (inclusiv produse farmaceutice de înaltă specialitate) și pe produse fără prescripție medicală pentru consumatori.

Depozit logistic în Arieș Industrial Park

AIP este un parc industrial funcțional din 2019, adiacent zonei urbane Turda, care cuprinde compania ACS Investment – producător de cabluri electrice, plus două mari proiecte industriale de tip greenfield: Hettich – fabricarea mobilei și STADA – producție de medicamente. Administrația parcului urmează ultimele faze de obținere a autorizației de construire pentru un depozit logistic clasa A de 20.000 mp care va fi disponibil de la finele acestei veri. Terenul disponibil pentru dezvoltări ulterioare este în prezent de 270.000 mp.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vânzări record de baterii la Rombat în 2021 și record de baterii reciclate

Articolul următor

CNAIR atenționează asupra atacurilor de tip phishing pe www.erovinieta.ro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share